Száz évvel ezelőtt a mosás olyan időigényes és nehéz házimunkának számított, amitől az egész háztartás a feje tetejére állt. Ehhez képest ma már pillanatok alatt mosunk, fertőtlenítünk, szárítunk. De mi van akkor, ha azt mondom, hogy valójában elég lényegesen kevesebbszer és alacsonyabb hőfokon mosni, mint gondolnád? A mosás mellett pedig léteznek olyan ruhatisztítási és fertőtlenítési alternatívák, amelyek környezet- és ruhakímélő megoldásnak számítanak. Az LG Care for What You Wear kampányához kapcsolódva most ezekről a módszerekről lesz szó.

Bármennyire is csúcskategóriásak a mosógépek vagy környezetkímélőek a mosószerek, a túlzásba vitt mosás nem tesz jót sem a ruháknak, sem pedig a környezetnek. Egy 2011-es felmérésből az derült ki, hogy Európában körülbelül 35,60 milliárd mosást végeznek el évente, azaz másodpercenként körülbelül 1130 mosást indítanak el a kontinensen. Arra is fény derült, hogy a legnépszerűbb mosási hőfok a 40 °C. Ha olvastad az előző, mosással kapcsolatos cikket, akkor tudod, hogy a mosógépek a legtöbb energiát a mosáshoz használt víz felmelegítésére használják, így az energiával akkor tudsz a legjobban takarékoskodni, ha alacsonyabb hőfokon mosol.

A környezettudatos mosás azonban nem merül ki a mosási hőfokban vagy a mosószer mibenlétében. A mosáson túl is vannak lehetőségek.

Gőzölés

A gőz nemcsak a baktériumok nagy részét távolítja el, hanem a gyűrődéseket is kisimítja. A gőzölős vasalók és a ruhagőzölők mellett ma már léteznek olyan innovatív mosógépek is, amelyek rendelkeznek gőzmosás funkcióval, amelyet a mosás különböző fázisaiban alkalmaz.

A gőz a mosás elején alkalmazva segít fellazítani a szöveteket és oldani a szennyeződéseket, így elősegíti a tisztítást, és mivel segíti a mosószer oldódását, annak hatékonyságát is javítja. Ugyanakkor a mosási ciklus során fertőtleníti a ruhákat, eltávolítja az allergének 99,9%-át*, puhábbá teszi őket és csökkenti a gyűrődéseket is.

Az LG készülékein a „Steam” vagy „Steam+” megnevezés jelöli a gőzt is használó mosási programra képes készülékeket, amelynek során a ruhadarabok legfeljebb 60 °C-os gőzzel érintkeznek, ami nemcsak kíméli azokat, hanem a baktériumokkal szemben is hatékony.

A gőzmosás alkalmazható például gyerekruhákhoz, ahol fontos, hogy ne maradjon semmilyen allergén a textileken.

Kiválthatod vele a vegyszeres öblítőket, ami nemcsak környezettudatos döntés, hanem a saját és a családod bőrét is véded vele.

A babaruhákat az első hónapokban érdemes a család többi tagjának a ruháitól elkülönítve mosni és vegyszermentesen öblíteni, mert a kisbabák bőrének szarurétege még nagyon vékony, ezért kevésbé ellenálló a kórokozókkal szemben. Míg korábban a babaruhákat gőzvasalással fertőtlenítették mosás után, a gőzmosás korában erre sincs szükség. A program során az öblítés víztiszta gőzzel történik, amely eltávolítja a mosószermaradványokat. Nemcsak babaruhákat, hanem például plüssjátékokat is lehet vele kezelni, és ajánlott érzékeny bőrűek ruháinak mosásához is.

Egyes prémium mosó-szárítókban a gőz alkalmazható akkor is, ha csak felfrissíteni szeretnéd az adott ruhadarabot. Mosás nélkül, kizárólag a gőzfrissítés (Steam Refresh) programot alkalmazva a forró gőz csökkenti a gyűrődéseket és eltávolítja a kellemetlen szagokat is.

Grafika: Smahulya Róbert

Száraz folttisztítás

A természetes anyagból készült ruhatisztító kefék arra jók, hogy a felszíni szennyeződéseket, sárfoltot, port vagy a rászáradt ételfoltokat, például lekvárt eltávolíthasd a ruha felületéről. Sajnos nem minden szövet bírja ezt az erősebb mechanikus behatást, de farmerhez, szövetkabáthoz, vastagabb anyagból készült blézerhez tökéletes. A megszáradt foltot mindig először száraz kefével kezeld, és csak akkor alkalmazz más módszert is, ha kifejezetten szükségét érzed.

Fagyasztás

Vannak olyan élethelyzetek, amikor egészségügyi és higiéniai okok miatt magas hőfokú mosásra (60–90 °C) van szükség. De mi van akkor, ha bizonyos ruhadarabokat nem lehet ilyen magas hőfokon mosni? Akkor léphet életbe a másik véglet, a fagyasztás. A fagyasztani kívánt ruhadarabokat érdemes nejlonzacskóba vagy textilzsákba csomagolni, és egy elkülönített fiókba vagy polcra tenni a fagyasztón belül egy teljes napra. Mielőtt nekikezdenéd kitakarítani a polcokat és becsomagolni a ruhákat, keress rá arra, hogy valóban jó megoldás-e arra az adott problémára a fagyasztás.

A fagyasztás állítólag a mosást is helyettesítheti egy ideig – főleg, ha ruhakeféléssel kombináljuk. Állítólag a Levi’s terjesztette el, hogy a farmert tegyük a fagyasztóba mosás helyett. Az új-zélandi Waikato Egyetem professzora, Stephen Craig Cary szerint viszont ez nem segít a mosatlan farmer legfőbb problémáján: a szagán. A baktériumok ugyanis nem pusztulnak el alacsony hőmérsékleten sem, és amikor a farmer ismét szoba-hőmérsékletűvé válik, ugyanolyan kellemetlen szagú lesz, mint korábban.

Jelentem, végre kipróbáltam ezt a módszert és a nagy márka helyett Cary professzorral értek egyet. Elsőre úgy tűnt, a módszer tökéletes, de a szimatteszten (bocsánat, a szagteszt olyan csúnya szó) már nem ment át a fagyasztott farmer.

Lögybölés

Valahol a kézi mosás és a folttisztítás között félúton helyezkedik el az én rendszeremben. Ha úgy érzem, felesleges az adott ruhát teljesen kimosni, akkor ezt a módszert alkalmazom. Ingek nyakát, pólók, blúzok hónalját szoktam langyos vízzel és némi mosószerrel, mosószappannal, samponnal átlögybölni – alapanyagtól függ, hogy mit használok. Ezeket a ruhákat még nem mosnám ki, de félek, hogy bebüdösödnek, ha nem mosom át őket, ezért néhány perces műveletet áldozok rájuk. Általában nyáron, libbenős, vékony anyagoknál működik.

Szellőztetés

Vannak viszont olyan vastagabb, gyapjúból készült pulcsik, amelyeket nagyon ritkán mosok, inkább csak szellőztetek, amíg átmennek a szimatteszten, és jó érzés őket viselni.

Igen, jól érzed, sokszor hagyatkozom a bőrömre és a szaglásra, ha a mosásról van szó. Ha már vannak érzékszerveink, használjuk is őket, nem igaz?

*Az Allergy Care (Allergiavédelem) program eltávolítja a textíliára rakódott házipor 99,9%-át, hitelesítve a BAF (British Allergy Foundation) által.

Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését az LG támogatta.

(Visited 1 960 times, 1 visits today)