Vajon miért a mosás az a téma, amiről képesek vagyunk külön fórumot indítani. Miért nem a porszívózás vagy a portörlés kap ekkora figyelmet? Talán azért, mert a mosás a legnagyobb, legösszetettebb háztartási munkák egyike: a mai napig szervezést igényel, más háztartási feladatok is kapcsolódnak hozzá, mint a teregetés, a hajtogatás vagy a vasalás, illetve mindenkinek más válik be igazán. A ruhák megóvása ma már a környezetvédelemmel is összefonódik: minél tovább maradnak jó állapotban, annál tovább tudod viselni őket, ezzel is csökkentve a felesleges vásárlást. De hogyan mosnak mások? Az LG Care for What You Wear kampányához kapcsolódva ebben a cikkben négyen osztják meg a tapasztalataikat.

Hegedűs Zsanett alapanyag-szakértő, bespoke tervező, aki nem szokta letudni a mosást

Hegedűs Zsanett nemcsak az alapanyagok szakértője, hanem munkája során folyamatosan használja is őket. Ügyfeleinek személyre szabott ruhadarabokat, de akár komplett ruhatárat is tervez és készít AIAIÉ – Hegedűs Zsanett márkanév alatt. Pályafutása során a legkülönbözőbb minőségű anyagokkal és ruhadarabokkal találkozott már. „A külön mosásban hiszek: konyharuha mellé semmi mást nem teszek, az ágyneműt a törölközőkkel mosom, a nadrágokat a zoknikkal, a pólókat a bugyikkal teszem egybe. És ezen belül fehér, szürke, színes, fekete (kék, antracit, barna) mosás van.”

A kézi mosás nem ördögtől való

Zsanett szerint a kézi mosás hatékonyságával és sokféleségével egyelőre nehéz felvenni a versenyt. Az a legnagyobb előnye, hogy azonnal látjuk és érezzük, mi történik a ruhával, és pillanatok alatt tudunk változtatni az erősségen, a hőfokon, a nyomás intenzitásán.

„Kézzel mosom a gyapjú ruhákat, a szövött vagy kötött selymeket, a laza szövésű pamut vagy viszkóz darabokat. Ha alkalmas lenne a gépi mosásra valami, de nagyon szöszöl, mint például a gyapjú zokni, akkor is inkább ezt a módszert választom, különben a következő mosásnál minden szöszös lenne. De kézi mosásba kerül az is, ami könnyen engedi a színét, és nem tudom mivel társítani, mert egy-egy darab. Ebbe a kategóriába tartozik minden, ami flitteres vagy gyöngyös, de ha bírja az anyaga, mosózsákba téve bekerülhet a gépbe is. Mindenképp kézzel mosom azt is, ami nem szereti, ha sokáig áztatjuk vagy tilos centrifugázni, ilyen lehet egy pamut kabát vagy zakó.”

A mosás néhány kivételtől eltekintve 40 fokon történik, a sportruházat esetén 30 fokos program fut, az ágynemű, a törölköző és a konyharuha 60 fokon pörög a gépben.

És mi a helyzet a mosószerekkel?

A válaszon meg sem lepődök: „Mindegyikhez más mosószert használok. Vagyis fehér és színes mosáshoz az annak megfelelő mosószert, emellett folttisztítót színes vagy fehér mosáshoz, fehérítő adalékot a fehérhez, fertőtlenítő adalékot a sportruhákhoz és a fekete ruhákhoz, valamint sampont a selymekhez. A kézi folttisztításnál mosószappant, a zsírcseppekre mosogatószert teszek, illetve nyolc féle speciális folttisztítóm van. Nekem szükségem van ekkora odafigyelésre. Nem szoktam letudni a mosást.” – mondja a tervező, ami érthető is. Munkájából adódóan érti az alapanyagok működését és ismeri az igényeiket – ezt a tudást át is adja a textilek iránt érdeklődőknek. Ahhoz, hogy a nála készült ruhák ruhák örök darabokká váljanak, szükség van arra, hogy maximálisan odafigyeljen rájuk a használója.

Zsanett szerint napon szárítani fantasztikus, elképesztő illata van a napon száradt ruháknak, azt viszont hozzáteszi, hogy

„a pamutra és viszkózra az UV sugárzás olyan, mint a hipózás: egy idő után tönkreteszi a szálakat. A színeket is kiveszi, vagyis nemcsak a foltoktól, a szép, élénk színektől is búcsút inthetünk.”

Nagy Réka “Ökoanyu”, aki a mosás szerelmese

Újságíró, szerkesztő, podcaster, véleményvezér a legjobb értelemben, környezettudatos háztartással kapcsolatos könyvek szerzője. Réka a mosás szerelmese, nem lehet véletlen, hogy az Ökoanyu is ezzel kezdődött.

„Az egész Ökoanyu a ruháktól, egészen pontosan a ruhák mosásától indult. A nagylányomat
vártam, amikor volt egy nagyon érdekes, ikonikus pillanatom, egy AHA-élményem. A barátoktól kaptunk egy-két zacskó gyerekruhát, pont rendezgettem őket, az egyik kis ruhácskát a pocakomhoz tettem, amikor egyszer csak bevillant: ‘Banyek, ezeket mivel mossam ki?’ Először környezetbarát mosószereket kerestem, aztán ahogy jobban utánaolvastam a témának, találtam egy amerikai asszonyt, aki mosószappannal mosott. Azt gondoltam, ennek a nőnek elmentek otthonról, tuti nem százas, és én ezt biztos, hogy nem vállalom be. Majd utána jött a következő gondolatom, hogy ‘Miért ne próbáljam ki? Tulajdonképpen nem is akkora hülyeség’.”

Mit szólnak a mosógép szerelők?

Réka 12 éve ugyanazzal a mosógéllel mos, aminek a receptje végtelenül egyszerű és nagyszerű: 1 liter vízhez 10 deka mosószappant adunk lereszelve, majd melegítjük, míg fel nem oldódik teljesen. De mit szól ehhez a mosógép és a mosógépszerelők? „Találkoztam környezettudatos háztartás tematikájú Facebook-csoportban olyan véleménnyel, amiben mosógép szerelő azt mondta, hogy teljes agyrém ez a mosózselé, de akikkel én beszéltem, azok nem nehezményezték és nem festettek valami rettentő, lesújtó jövőt a mosógépemre nézve, ha ezt használom. Én egyébként át szoktam mosni havonta, kéthavonta főző mosással és 10 százalékos ecettel a mosógépet.”

Réka egyébként az arra alkalmas textileket a napon szárítja, ami tulajdonképpen ingyenes folttiszító (itt láthatsz előtte-utána képeket), a konyharuhákat rendszeresen kifőzi (de nem a gépben!) az öblítőt pedig már rég elfelejtette (mosóparfümöt használ). A folttisztítással kapcsolatban ő is több módszerre esküszik, mert ahány folt, annyi praktika.

Kisgyerekek mellett villámmosás

Anyaként minden percre szükség van, néha jó lenne gyorsan letudni a mosást is. Ma már vannak olyan mosógépek, amelyek alig több mint fél óra alatt hatékonyan mosnak a legújabb technológiának köszönhetően. Ilyen például bizonyos LG mosógépeknél a TurboWash™360° technológia, amely 39 perc alatt mos tisztára. Az alaposságot a dob belsejében négy irányból egyszerre érkező intenzív vízpermet garantálja, amely tovább növeli a ruha érintkezését a mosószeres vízzel.

Grafika: Smahulya Róbert

Kocsis Dóra, aki szezonálisan vadgesztenyével mos

Ha minél kevesebb hulladékot szeretnél termelni utazás során, illetve érdekel a környezettudatos életmód, a Talpalatnyi történetek blogot ajánlom a figyelmedbe. A blog szerzőpárosa, Dóri és Edvárd, akik ma már törekszenek a nulla hulladékra. Érdekesség, hogy már jóval azelőtt környezettudatos mosásra váltottak, hogy megismerkedtek volna a hulladékmentes életmóddal. „Elfogyott az utolsó adag márkás mosószer, amihez Edvárd ragaszkodott, mert az anyukája 20 évig azzal mosott. A kiürült dobozt már mosószódával töltöttük újra” – meséli Dóri, aki megosztotta velem azt is, hogy az utazásaik során Indiában, Dél-Ázsiában és Dél-Amerikában is inkább elszomorító példákat láttak.
„Elszomorító volt látni, hogy az ismert mosószergyártó nagyvállalatok mini, műanyag zacskóba csomagolva árulnak egy-egy mossára elegendő terméket, a helyiek pedig – ahogy az régen a ‘bio’ mosással megszokták – most ezeket a koránt sem természetes anyagokat mosság bele a természetes vizekbe. A megmaradt, nagy mennyiségű műanyag csomagolásról nem is beszélve.”

Mosódió? Inkább nem. Vadgesztenye? Igen

Indiai útjuk során találkoztak a mosódióval, amiből később itthon vettek is egy öt kilós kiszerelést, de mivel messziről jön és a textil csomagolás alatt műanyag zacskót rejt, nem vettek új adagot. Elkezdtek viszont szódabikarbónával és ecettel mosni, szezonálisan pedig gesztenyéből készítenek mosószert.

„A gesztenye nekünk bevált, szerintem nagyon jól mos, de az a tapasztalatunk hogy a főzete hűtőben tartva is maximum pár hétig áll el.

Sajnos, a gesztenye szezonális, de ha valaki jobban tudja tartósítani vagy meg tudja szárítani, hogy abba ne menjenek bele bogarak, akkor szerintem működhet szezonon kívül is, de ennek nem jártunk utána.”

Dóriéknál jelenleg szódabikarbóna, oxigénes fehérítő és néhány csepp mosóparfüm jelenti a mosószert. Az ecetet teljesen elhagyták időközben, mert a mosógép fémfelületein némi kopást vettek észre, és erre gyanakodtak, végül nem is hiányzott nekik. „Azt mondta a szerelő, hogy nagyon jó állapotban van a mosógépünk. Ez egyébként azért is lehet, mert amióta nem használunk öblítőt, nincs az a nyúlós réteg a gép részein, és sokkal egyszerűbb takarítani is. Mi egyébként a mosógép ajtaját is nyitva hagyjuk, ami szerintem szintén jót tesz a gépnek, mert ki tud száradni, nem lesz áporodott szaga.”

Babaruhák gondos mosása

A ruháikat a környezetbarát mosószereken kívül úgy kímélik, hogy mindent, amit csak lehet, 30 fokon mosnak. Dóri első könyve, a Zero Waste Konyha most kerül ki a nyomdából, hamarosan pedig az első babája is megszületik, így a babaruhák mosása nagyon is aktuális nála. „Most, hogy a babaruhákat és pelenkákat mossuk, nagyon jó szolgálatot tesz az oxigénes fehérítő is, ami egy áztatás segítségével a fehér és a nagyon szennyezett ruhák mosására is alkalmas. A fehér ruhák legjobban bevált forlteltávolítójának azonban továbbra is a napfény bizonyult napon.”

A gőz ereje

A babaruhákat az első hónapokban érdemes a család többi tagjának a ruháitól elkülönítve mosni és vegyszermentesen öblíteni, mert a kisbabák bőrének szarurétege még nagyon vékony, ezért kevésbé ellenálló a kórokozókkal szemben. Míg korábban a babaruhákat gőzvasalással fertőtlenítették mosás után, a gőzmosás korában erre sincs szükség. Az LG készülékein a „Steam” vagy „Steam+” megnevezés jelöli a gőzt is használó mosási programra képes készülékeket. A program során az öblítés víztiszta gőzzel történik, amely eltávolítja a mosószermaradványokat. Nemcsak babaruhákat, hanem például plüssjátékokat is lehet vele kezelni, és ajánlott érzékeny bőrűek ruháinak mosásához is.

Alternatív ruhatisztítási és fertőtlenítési módszerekért olvasd el ezt >>> a cikket is!

Kassai Tini, aki áttért a borostyánra

„Nagycsaládos anyukaként régen is volt bennem rossz érzés a háztartásban felhasznált nagy mennyiségű vegyszer miatt, igyekeztem csökkenteni azok mennyiségét. Pár éve elkezdtem megfelezni az addig használt mosószer mennyiségét, és ráébredtem, hogy a fele mennyiségtől is pont olyan tiszták lesznek a ruhák, mint amikor az ajánlott adagot használom” – mesélte Kassai Tini újságíró, aki idővel az öblítőt is ecetre cserélte, később pedig teljesen elhagyta. De ehhez kellett az is, hogy találkozott azzal az ötlettel, hogy borostyánnal is lehet mosni.

„2018-ban olvastam egy rövid cikket a borostyánnal történő mosásról, és azonnal felkaptam rá a fejem. A mosódiót ismertem, egy ideig használtam is, de zavart az a tény is, hogy messziről érkezik, utaztatják, csomagolni kell, korántsem olyan alacsony a környezeti terhelése, mint a borostyánnak… aminek nulla.

Abban a formában használom fel, ahogy a természet kínálja: átalakítás, csomagolás nélkül. Ráadásul nem termelek hulladékot, a többször használt leveleket, amikből kimostam a szaponint, egyszerűen visszaadom a természetnek.”

Tini három éve állt át a borostyánra, azóta az esetek 80 százalékában ezt használja. „A színes, átlagos szennyezettségű ruhák számára tökéletes megoldás. Márpedig nálam a mosásba kerülő ruhák jelentős része színes, átlagosan szennyezett: egyszer-kétszer veszem fel azokat mosás előtt, maximum porosak, beleizzadok, vagy a lelki komfortom miatt mosom ki használat után, mert sokat utazok vonattal, tömegközlekedem.”

És mennyire kíméli a borostyán a ruhákat?

„Az utóbbi időben törekszem arra, hogy természetes alapanyagú ruhákat vásároljunk, selyemre, pamutra, gyapjúra vadászok a turikban. Olvastam, hogy régen a borostyánt kifejezetten selyem mosására használták, mert kíméletesen tisztít. A vegyszerek szemcséi az idők során kikezdik az anyagot. Ugyan nem feltétlenül az első egy-két évben, de ha selymet vegyszerrel mosunk, és nem távolítjuk el tökéletesen az összes vegyszermaradványt az anyagból, akkor a selyem állásában is képes károsodni. A vegyszerek hatására szinte széthasadoznak a finom selyemszálak. Ez borostyános mosásnál nem fordulhat elő. Egyébként szereti a gyapjú és a pamut is a borostyánt. A farmereket pedig már csak azért is borostyánnal mosom, mert én nem szeretem a merev anyagú farmer viselését, a borostyán viszont csodásan meglágyítja.

Úgy vettem észre, kell egy extra öblítés a ruháknak, miután eltávolítottuk a borostyán leveleket a mosótérből, mert hihetetlen mennyiségű szaponin van a levelekben. Viszont a borostyán nem hagy nyomot, nem nehezülnek el a ruhák tőle, nem ül be a szaponin a szövetszálak közé, a szaga pedig teljesen semleges.

Három év tapasztalata alapján ma már magabiztosan kijelenthetem, hogy a borostyán fantasztikus alternatíva – de természetesen, mint minden olyan alapanyagnál, amely közvetlenül a bőrrel is érintkezhet, egyénenként ki kell tapasztalni, hogy nem okoz e bármilyen allergiás reakciót.”

Amikor a mosógép tudja, mi a különbség a pamut és pamut között

A mosószer és a hőfok mellett a mosás összeállítása is fontos ahhoz, hogy sokáig kiváló állapotban maradjanak a ruháid. Érdemes például külön mosni a vastagabb, durvább és a finomabb lágyabb anyagokat is. A mosógépek a dobmozgást a töltet nagysága alapján választják meg, de ma már vannak olyan gépek, amelyek ennél is többet tudnak. Az LG készülékek esetében az úgynevezett AI DD™ technológia nem csupán a ruha súlyát érzékeli, hanem a szövet lágyságát is képes megállapítani, és így magától kiválasztja az adott szövetnek megfelelő dobmozgásokat Ennek segítségével 18%-kal hatékonyabban* védik a szövetet, hogy ruhái tovább őrizhessék meg eredeti minőségüket.

*Az Intertek által tesztelve 2019 márciusában. Pamut (Cotton) program 2 kg fehérnemű ruhatöltettel összehasonlítva az LG hagyományos pamut (Cotton) programjával (F4V9RWP2W vs. FC1450S2W). A ruha típusától és a környezeti adottságoktól függően az eredmény eltérő lehet.

Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését az LG támogatta.

(Visited 2 928 times, 1 visits today)