2016 szeptemberében indult a fenntartható divattal foglalkozó tematikus Instagram-oldalam. Akkor még fel sem merült bennem, hogy öt évvel később a környezettudatos ruhatárról írom az első könyvemet. Viszlát, fast fashion! – hirdettem akkor, így is neveztem el az Instagram-oldalamat. Helló, slow fashion! – finomítom most az üzenetet, ezért is lett ez a könyv címe.

„Mindig is írni szerettél volna, én emlékszem” – mondta egyszer Kicsimamim (anyukám anyukája), amikor arról beszélgettünk, hogy ki mi szeretett volna lenni, és ebből mi valósult meg. Érdekes, valamiért erre nem emlékeztem. Arra igen, hogy kutyás rendőr és állatorvos is szívesen lettem volna, de emellett az alkotás, a ruhák, de a ruhatervezés is felmerült. Nem is rémlett, hogy valaha azt mondtam volna a családtagjaimnak, hogy az írással szeretném keresni a kenyeremet.

Persze a kamaszkor sokszor fojtogató fekete iszapjában küzdve gyakran láttam magamat egy padlásszobában nyomorogva. Talán mert nagyon sokáig nem volt igazán elképzelésem róla, mit kellene kezdeni magammal. Az osztálytársaim, akik közül nagyon sokan 15-16 évesen magabiztosan készültek a felvételire, biztosítottak róla, hogy nem hagynak éhen halni.

Évekkel később egy nagyon közeli kolléganőmmel, aki barátnőm és pótanyukám is egyben, született köztünk az a megállapodás, hogy ő mindig ad nekem enni, én pedig mindig biztosítok neki szállást, bármi is történjen. Így biztonságban éreztük magunkat a médiában.

A fentieknek nem sok köze van az első könyvemhez. Talán csak annyi, hogy míg az internetre írni a nagymamám számára megfoghatatlan, addig egy könyv már teljesen más. Kézzel fogható, valóságos, nagyon komoly dolog, aminek súlya van – szó szerint. És ha a súlyát egyelőre nem is érzem pontosan (tekintve, hogy még a nyomdában van a könyv), azt tudom, hogy pontosan 240 oldal vár rátok hamarosan. Nem sok, de nem is olyan kevés, mint elsőre hittem.

Miről szól a könyv?

Nehezen mondtam igent a Gingko Kiadónak idén tavasszal, több okból is. Az egyik, hogy nagyon megviselt az elmúlt másfél év, a covid komoly megpróbáltatásnak bizonyult a számomra is. Nem éreztem magamban kellő erőt ahhoz, hogy megírjak egy könyvet. Illetve úgy voltam vele, sok mindent leírtam már a blogon, nem tudok igazán újat mondani nektek. Végül azért bólintottam rá a közös munkára, mert többekkel beszélve azt a visszajelzést kaptam, milyen jó lenne a megjelent írásaimat együtt, például egy könyvbe szerkesztve látni.

Milyen jó lenne, ha nem kellene bogarászni posztról posztra a blogon vagy az Instagramon, hanem össze lenne gyűjtve az a sok minden, amiről az elmúlt években írtam.

Próbáltam az elmúlt években érkezett olvasói kérdéseket, a ti kérdéseiteket sorvezetőnek használni, és lépésről lépésre vezetni benneteket a környezettudatosabb ruhatár kialakítása felé. Emellett számtalan emléket, élményt osztok meg a ruháimmal kapcsolatban. Elmesélem, nekem miért jelentett önismereti utazást az elmúlt öt év, és hogyan kerültem sokkal közelebb saját magamhoz csak azzal, hogy a fenntarthatóbb ruhatár kialakításával foglalkoztam. Röviden: erről szól a könyv.

Interjúk a könyvben

A célom az volt, hogy a saját tapasztalataimat a témakörökhöz kapcsolódó szakértők, alkotók, vállalkozók interjúival egészítsem ki. Mivel nem vagyok szakértő, és leginkább csak mesélek arról, amit mások nekem mesélnek, így nem éreztem volna hitelesnek, ha én mondom meg a tutit.

A könyvben a következő szakemberekkel készített interjúkat olvashatjátok:

Csernák Zsófia, a Vintage shop Práter budapesti vintage üzlet üzletvezetője. Náluk tényleg csak különlegességek vannak a pincétől a padlásig.

Cserta Szandra, aki az ország egyik első otthonszervezési tanácsadójaként 2017-ben hozta létre a Kívül Belül Boldogság nevű, rendszerezéssel kapcsolatos vállalkozást, amely ma az otthonszervezést és rendszerezést segítő edukációs honlapként és webáruházként is üzemel.

Csizmadia Máté pszichológus, agrárközgazdász, a Zöld Pszichológia blog főszerkesztője.

Dévényi Sára, a Palanta ruhakölcsönző startup alapítója.

Füzes Eszter, a legendás USE Unused divatmárka egyik alapító-tervezője volt, és szerintem mindent elért, amit hazai színtéren elképzelhetett. A brand megszűnése után jelmeztervezőként, stílustanácsadóként dolgozik.

Hajgató Sára, festőnövényszakértő, a Botanika márka alapítója.

Hegedűs Zsanett alapanyag-szakértő, bespoke tervező, aki személyre szabott ruhákat, egyedi ruhadarabokat készít.

Herendi Kata pszichológus, a Pszichoforyou online pszichológiai magazin vezető szerkesztője.

Katona Dóra Julis fenntarthatóság fókuszú textiltervező, aki „Ruhajavítás alapok” néven tart workshopokat 2017 óta.

Majoros Zsuzsa, a Varróház megálmodója, és Varrás (nem csak) kezdőknek! kifejezetten hobbivarrónőket tömörítő Facebook-csoport alapítóadminja.

Nagy „Ökoanyu” Réka újságíró, szerkesztő, podcaster, véleményvezér a legjobb értelemben, környezettudatos háztartással kapcsolatos könyvek szerzője, a mosás szerelmese.

Sáhy Gábor, a Cseriti Bolthálózat stratégiai vezetője, akivel kifejezetten a ruhákról beszélgettem, amivel a Cseriti eredetileg nem is szeretett volna foglalkozni.

Szentesi Réka történész, divatkutató, aki tizenöt éve foglalkozik divattörténettel, valamint lassan egy évtizede a fenntartható divattal.

Szilágyi-Csüllög Mónika marketingszakember, aki jelenleg az ELTE Pszichológiai Doktori Iskolában kutatja a fenntartható divat fogyasztói elfogadását. Emellett a Budapesti Metropolitan Egyetem Fenntartható divatmárka menedzsment képzésének vezetője.

Ezúton is hálásan köszönöm nekik, hogy vállalták a beszélgetést, szakértelmükkel hozzátettek a könyvhöz, és minden levelemre pillanatokon belül reagáltak.

Köszönöm!

A fenti szakembereken kívül a legnagyobb köszönet a páromat illeti, aki nemcsak az elmúlt néhány hónapban volt mellettem, hanem az elmúlt években is. Végigkísérte, hogyan válik a #viszlatfastfashion projektből Holy Duck!-blog, hogyan kap szárnyakat, hogyan épül fel mellé egy vállalkozás, amiről a kezdetek kezdetén nem is álmodtam. Az összes dilemmámat, bizonytalanságomat, szemöldökráncolásomat ismeri. Nélküle nem itt tartanék, ahol most tartok, szóval nemcsak a könyvborító grafikája az övé, hanem egy kicsit ez a könyv is.

Hol rendelheted meg a könyvet?

A könyv a Gingko Kiadó gondozásában jelent meg, amely kifejezetten fenntarthatósággal, környezettudatossággal foglalkozó kiadványokkal van jelen a piacon. A honlapjukon meg tudod rendelni a könyvet IDE kattintva.

(Visited 1 236 times, 1 visits today)