Rendszeresen kérdezik tőlem, ismerek-e jó varrónőt. Tudok-e ajánlani valakit, aki megbízható, szépen dolgozik? És olyat, aki akár egy bonyolultabb darabot is el tud készíteni? Még mielőtt erre válaszolnék, érdemes feltenni a kérdést: biztosan varrónőre van szükséged? A köznyelvben ez a szó terjedt el, de jó tudni, hogy a különböző ruhaipari szakmák megnevezése mögött más-más szaktudás áll. A megfelelő szakembert akkor találjátok meg, ha tisztában vagytok vele, kit kell keresni. Az összeállítás elkészítésében Hegedűs Zsanett bespoke tervező segített, akivel a szalonjában beszélgettünk.

Varrónő

A varrónők többsége szakközépiskolát vagy szakmunkásképzőt végzett, ahol egy kicsit minden munkafolyamatra megtanították. Általában ruhagyárakban, varrodákban, üzemekben dolgoznak, de vannak olyanok is, akik a lakosság számára varrnak.

Szalagvarrónő vagy gyári varrónő

A legtöbb esetben egy munkafolyamatot tanul meg, de nem kizárt, hogy több munkafolyamatban is otthonosan mozog, és kitanulhatja mellé a vasalást vagy a szabás előkészítését is. Az üzemi munkára specializálódott varrónők alapesetben nem tudnak elkészíteni egy ruhadarabot az első fázistól az utolsóig, mert vagy nincs gyakorlatuk, vagy nem alakult ki komplex látásmódjuk, hiszen nem ilyen feladatkörben dolgoznak.

Lakossági varrónő

Többnyire őket nevezzük mi a közbeszédben varrónőnek, a lakosság számára varrnak. Általában nem tudnak szabásmintát szerkeszteni vagy modellezni. Lehet, hogy valamikor tanulták, de a legtöbben nem használták ezt a tudást. Javítással, átalakítással kapcsolatban keresheted meg őket, illetve akkor is fordulhatsz hozzájuk, ha van egy kedvenc ruhadarabod, amit szeretnél egy az egyben vagy kis változtatással elkészíttetni.

Akinek nagy gyakorlata van, nagyon szépen dolgozik. Jó tudatosítani magadban, hogy kibontani, kicserélni, visszaépíteni valamit rengeteg munka akkor is, ha az eredeti ruhadarab mindössze pár ezer forint volt.

Sokat javítana a varrónők megbecsülésén, ha értékelnénk a rengeteg gyakorlattal megszerzett tudást, és nem hagynánk, hogy alulárazzák magukat ezek a szakemberek.

Férfi vagy női szabó

A régi iskola szerint az ügyfelekkel a szabók tartották a kapcsolatot, levették a méreteket, megszerkesztették az adott ruha szabásmintáját, majd ki is szabták, de már nem ők varrták össze a darabokat. Ez már a kabátkészítő, nadrágkészítő, mellénykészítő, ruhakészítő stb. feladata volt. A szabó vagy modellező már majdnem mérnöki tudással rendelkezik, rengeteget szerkeszt és számol.

Ha teljesen nulláról szeretnél elkészíttetni egy ruhát, akkor szabót vagy mesterszabászt keress. Mivel a szabó nem tervező, a te elképzeléseidre támaszkodik majd, ötletekkel, inspirációval neked kell készülnöd.

Mintavarrónő, szalonvarrónő

Vele valószínűleg nem fogsz találkozni, a mintavarrónők vagy szalonvarrónők a legtöbb esetben divatházaknál vagy tervezők mellett dolgoznak. A tervezés és a szabásminta készítése nem az ő feladatuk, de gyönyörűen szabnak, majd összeállítják a ruhadarabot. Általában kiemelkedően jó minőségben dolgoznak, ismerik a legtöbb technikát, hímeznek, gyöngyöznek, jól bánnak a csipkével.

Tervező

A tervező saját ötletek alapján dolgozik, nem másol sem a Pinterestről, sem máshonnan. Sokan akkor találkoznak vele, amikor az esküvői ruhájukat készíttetik. A tervezőhöz ne vidd el más tervezők, alkotók munkáit példának, nem fogja vállalni egy hasonló elkészítését, mert az nem etikus.

Olvasd el ezt a korábbi cikket is! „Elhiszed, ami a címkén van?” – Hegedűs Zsanett textilszakértővel és bespoke-tervezővel beszélgettem

Egyedi ruhák

Egyedi ruhák készítése esetén ezekkel a további kategóriákkal találkozhatsz:

Made-to-measure (mérték utáni)

A made-to-measure (MTM) eredetileg a szabóságokat különböztette meg a konfekciótól. Az elnevezés a méretre igazított szabásmintára utal. Jellemző rá, hogy konfekciósablonokat alakítanak át a megrendelő néhány mérete alapján. Emiatt lehet olyan érzése a viselőjének, hogy jobban áll rajta a ruha, mint az eredeti konfekció. A made-to-measure ipari változata a semi-bespoke.

Custom made

Eredetileg ez a kifejezés arra utal, hogy figyelembe veszik a vásárló igényeit. Általában már stílustanácsadást is tartalmaz, illetve az elkészült ruhadarabot rád igazítják, de valójában mindig egy sablont módosítanak, a ruhadarab pedig varrodában készül. Sokszor a made-to-measure szinonimájaként használják.

Semi-bespoke

A kifejezést elsősorban a nagy konfekciómárkák használják egy magasabb szintű szolgáltatásuk megnevezésére. Annyiban különbözik a made-to-measure kategóriától, hogy a szabásmintához ma már szabásminta-készítő programot használnak. A gyártás ipari mennyiségben történik, de néhány befejező műveletet kézzel végez az igazító szabó.

Bespoke

Eredeti jelentése csúcsszabóság. A mesterszabó ért a színekhez, a mintákhoz, a formákhoz, az emberi testalkatok sokféleségéhez. Egy bespoke szalonban teljesen rád igazítva készül a szabásminta, a te méreteid és egyedi alkatod alapján szerkesztik meg, figyelembe véve a testtartásod, az aszimmetriád, a stílusod.

Amellett, hogy kapsz egy tökéletesen rád szabott ruhát, azzal az élménnyel is gazdagodsz, hogy figyeltek a stílusodra és tanácsot is kaptál ezzel kapcsolatban, beleláttál a tervezési folyamatokba.

Hegedűs Zsanett bespoke tervező

Hol keresd a tökéletes szakembert?

A folytatást a Helló, slow fashion! című könyvben olvashatjátok. A Gingko Kiadó gondozásában 2021 novemberében jelent meg a Helló, slow fashion! című könyvem, amelyben igyekeztem minél több, rendszeresen felmerülő olvasói kérdésre, a ti kérdéseitekre válaszolni. Itt írtam bővebben a könyv tartalmáról, ide kattintva meg tudjátok vásárolni.

A cikkhez a fotókat Molnár Anikó készítette.

(Visited 2 332 times, 1 visits today)