Február 4-én újra II. nemzetközi vastag pulcsis nap, amelyet a Hollandiában már több mint egy évtizede ünnepelt Warm Sweater Day mintájára 2021-ben honosítottunk meg a Green Guide csapatával. Álmunkban nem gondoltuk, hogy az eseménynek ekkora sikere lesz. Tavaly rengetegen csatlakoztatok hozzánk, idén is hasonlóban reménykedünk.

Mi az a vastag pulcsis nap?

A holland vastag pulcsis nap eseményre a Green Guide Online egyik olvasója hívta fel a figyelmet: február első vagy második péntekén az iskolák lejjebb tekerik a fűtést egy-két fokkal, és a diákok rétegesen öltözve, meleg pulóverben, sapkában, sálban ülik végig a tanítást, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy

a fűtéssel takarékoskodva is sokat tudunk tenni a klíma védelmében.

Hajlamosak vagyunk ugyanis annyira felfűteni az irodákat, iskolákat, otthonainkat, hogy nyári ruhában mászkálunk otthon télen is, ahelyett, hogy inkább magunkra kapnánk egy pulcsit. Erre a pazarlásra hivatott felhívni a figyelmet ez a kezdeményezés.

Mennyit jelent, hogy egy-két fokkal lejjebb tekerjük a fűtést?

Egy-két fok különbség nem tűnik soknak, de mégis nagy hatása lehet. Ha csak egy fokkal lejjebb vesszük a fűtést, a Cambridge-i Egyetem egy kutatása szerint akár 6%-kal csökkenthetjük az energiahasználatunkat, és szintén 6%-kal a szén-dioxid-kibocsátásunkat.

Magyar márkák, ahol pulóvert vásárolhattok

A II. nemzetközi vastag pulcsis nap kapcsán eszembe jutott, milyen jó lenne megmutatni nektek néhány olyan hazai márkát, ahol pulóvert is vásárolhattok. Válasszátok azt, amelyiket jól ki tudjátok használni, ehhez számoljátok ki a viseletenkénti költséget.

Érdemes a színtípusotoknak megfelelő darabot választani, mert ezzel könnyebben tudtok kapszularuhatárat is építeni. De ha nem ismeritek vagy használjátok támpontnak a színtípusrendszert, csak okozzon örömöt az adott darab, mert akkor biztosan szívesen viselitek majd.

Oat Ava

Amikor az Oat Ava márka alapítóival interjút készítettem 2018-ban, még nem tudtuk, mennyire felértékelődnek a home office-ban viselt ruhák a pandémia miatt. A márka azóta is minőségi, biopamut termékeket készít, a színválaszték viszont az induláshoz képest óriási.

Honlap: www.oatava.com

Printa

A hazai fenntartható divat egyik legismertebb és legrégebbi márkája az újrahasznosításban és az újrahasznosított anyagok használatában feketeöves bajnok. Pulóvereikhez ebben a szezonban regenerált pamutfonalat használtak, amelyrő a márka textil-kisokosában olvashattok bővebben.

Honlap: www.printa.hu

Touch Me Not

A Touch Me Not márka alkotóival egy éven át együtt dolgoztunk a márka népszerűsítésén, így elég jól ismerem a hitvallásukat és a törekvéseiket. Nekik köszönhetően készülhetett el egy hosszú cikk a pamut és a tanúsítvánnyal rendelkező organikus pamut közötti különbségről. Ha szeretitek a sportosabb stílust, akkor náluk megtaláljátok, amit kerestek.

Honlap: www.touchmenotclothing.com

NON +

A NON + egyszerre jelent állandóságot és változatosságot, hiszen basic darabjaik mellett mindig felbukkan valami izgalmas újdonság náluk. A márka hátterében kiemelt szerepet játszik a fenntarthatóság, amelyről részletesen olvashattok a honlapjukon is.

Honlap: www.nonplusz.hu

Eszka

Óriási rajongója vagyok az Eszka márkának, mégis évekig vártam, mire megtaláltam a tökéletes kardigánt, ami azóta a ruhatáram fontos darabja. A márka elsősorban pamut és újrahasznosított pamut fonallal dolgozik, a termékek Magyarországon készülnek, a színkonbinációk és minták pedig magukért beszélnek.

Honlap: www.eszka.hu

Elischer R

Egy anya–lánya páros szenvedélyéből született az Elischer R márka, amely a kényelemre, a minőségre, az egyedi igényekre, a fenntarthatóságra és a természetes alapanyagok használatára épül. Hisznek abban, hogy a divat fogalmát össze lehet kötni a kedvességgel, a tisztelettel, hálával és szeretettel.

Honlap: www.elischer-r.hu

Daige

A Daige márka szín- és mintavilága azonnal felismerhető, így igazi statement darabokra bukkanhattok a kínálatukban. A ruhákhoz használt anyagok között jelen van a 100% pamut és a 100% biopamut is, nem gondolkoznak nagy készletekben, inkább kevesebbet gyártanak a megrendelők igénye szerint. A fenntarthatósági törekvéseikről bővebben a honlapjukon olvashattok.

Honlap: www.daigeworld.hu

Süel

Ha színek és kötött, akkor Süel! A márka vezetője, Csillag Zsuzsi elképesztő energiákat mozgat meg, ha a márkáról van szó, de ugyanilyen szenvedéllyel áll ki a nők mellett is. A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján minden évben műhelyvásárt tartanak, a befolyt összegből pedig mindig egy női jogokért küzdő szervezetet támogatnak. Erről még 2018-ban beszélgettünk Zsuzsival, az interjút itt olvashatjátok.

Honlap: www.suel.hu

Art On Me

Vagány, jól kombinálható darabok egy hazai műhelyből, ez az Art On Me. A márka alapítója, Marton Ancsa jó ideje fenntartható és környezettudatos szellemiségben alkot, érzékenysége pedig arra sarkallja, hogy folyamatosan javítson a működésükön.

Honlap: www.artonme.hu

Pizsi

Pizsamamárkaként indult, ma már kényelmes otthoni darabokat is találtok a Pizsi kínálatában. Az alapítóval, Mandzák Enikővel a márka indulásakor beszélgettünk. Azóta sok minden változott a Pizsinél, de Enikő gondolatai ma is inspirálóak. A márka történetéről itt olvashattok.

Honlap: www.pizsistore.hu

Vastag pulcsis nap egész télen!

A vastag pulcsis nap kezdeményezés nagyon szerethető, jó hozzá csatlakozni, de az lenne a legjobb, ha október közepén kezdődne és március végéig tartana. Ha tehetitek, szoktassátok hozzá magatokat már ősz végén az alacsonyabb otthoni hőmérséklethez. Higgyétek el, sok kicsi sokat számít, a bolygót tisztelő szellemiség pedig példaértékű a jövő generációja számára.

(Visited 2 173 times, 1 visits today)