Mióta színtanácsadással is foglalkozom, megnőtt a színekkel foglalkozó szakkönyvek száma a házi könyvtáramban. Sokszor olyan ritka példányokról van szó, amelyeket csak antikváriumokban találnék meg. Az antikváriumok pedig sok esetben a Vatera.hu felületére is feltöltik a készleteik egy részét, a vásárlás egyszerre kényelmes, biztonságos és környezettudatos.

Könyvek és én

Olyan családban nőttem fel, amelyben a könyv érték. A szülői házban roskadásig voltak a polcok regényekkel, albumokkal, szakkönyvekkel, én is úgy éltem évekig, hogy a könyvnek igenis helye van a lakásomban. Azzal azonban nem számoltam, hogy amíg nem telepedek le véglegesen, addig albérletről albérletre költözöm majd. Felnőtt életemben épp a hatodik lakásban élek, és a tervek szerint a hetedik lesz majd a végleges.

Már az első költözésnél eldöntöttem, hogy ennyi könyvet nem tudok menedzselni. Nem volt könnyű döntés, de költözésről költözésre redukálódott a könyveim száma, míg végül egy polcnyi örök kedvenc regényem, az albumaim és a szakkönyveim maradtak meg.

A költözések arra is rávilágítottak, hogy bizony sokszor sokkal jobban megéri másodkézből beszerezni a könyveket – főleg, ha ritka vagy régebbi példányról van szó.

Hol vásárolj ritka könyveket?

Amikor a színtanácsadás miatt elkezdett a gyakorlaton túl még jobban érdekelni a színek világa, szerettem volna beszerezni néhány könyvet is. Ezek kifejezetten ritkaságszámba mennek. Mivel a Vatera.hu-val való együttműködés miatt rendszeresen járok a Vaterán, nem volt kérdés számomra, hogy ott keresem ezeket a kiadványokat.

Azt már a Vatera.hu marketingcsapatától tudtam meg, hogy az antikvitás, régiségek, régi könyvek a legnépszerűbb kategóriák között vannak az online piactéren. Az adományboltok és antikváriumok mellett tehát a Vatera is tökéletes lelőhely lehet.

A Vaterán kiemelt figyelmet fordítanak arra is, hogy a vásárlás biztonságos is legyen. Az online piactéren négyszintű védelmi rendszerrel védik a felhasználókat, az adásvétel teljes folyamata ellenőrzött. Többek között csalófigyelő rendszer és Biztonságos Vásárlás Program (BVP) garantálják, hogy jó élmény legyen a teljes folyamat. A négyszintű védelmi rendszerről itt olvashatsz bővebben.

Könyvek és színek

A következő könyvek a színek világába kalauzolnak, és nem csak akkor hasznosak, ha színtanácsadással foglalkoztok. Bárkinek érdekes lehet, akit elvarázsolnak a színek, a dizájn, a művészet vagy az ember.

Johannes Itten: A színek művészete

Óriási szerencsém volt, hogy ezt a könyvet meg tudtam vásárolni a Vatera.hu-n, mert a cikk írásának a pillanatában még ott sem kapható. Johannes Itten művészetpedagógus megfigyelései sokak szerint az évszakelmélet alapjait képezik. Az egyik fontos gondolata, hogy a színérzékelés szubjektív dolog, a színkombinációk harmóniájának alapja tanítható, de mindannyiunk számára szubjektív, mit tartunk valóban harmonikusnak.

Johann Wolfgang Goethe: Színtan

Arról már többször meséltem, hogy a lila szín sosem volt a kedvencem, de a színtanácsadás után elkezdtem vele megbarátkozni. A másik mumusom sokáig a sárga volt. Tudtam, hogy a nyár színtípus palettáján is van sárga: hideg, világos, citrom.

A nyár színtípus sárgája nem az az árnyalat, amire sokan „rányúlnak”. Minél szürkésebb, zöldesebb, annál kevésbé szeretjük a sárgát, de ezt már Goethe mester (igen, az a Goethe) is megírta az 1810-ben megjelent Színtan című művében. De a világhírű író nemcsak a sárgára tért ki élete fő művében, hanem valamennyi színre. Már csak ezért is érdemes beszerezni a könyvét.

https://www.vatera.hu/johann-wolfgang-goethe-szintan-didaktikai-resz-v2385-3139993736.html

Chromatopia – A színek képes története

David Coles könyve a színek történetét mutatja be az ókori világtól napjaink technikai forradalmáig. A Chromatopia az őrölt bogaraktól az égetett állati csontokon át az alkímiáig és a vakszerencséig a történelem több mint ötven legkülönösebb festékanyagának eredettörténetét tárja elénk. Alig várom, hogy elolvassam!

https://www.vatera.hu/david-coles-chromatopia-a-szinek-kepes-tortenete-3136688048.html

Bővebben a színtanácsadásról

A színtanácsadás szerintem nagyon jól összekapcsolható a környezettudatos ruhatár kialakításával. Ezért is kezdtem 2018-ban ezzel foglalkozni vállalkozóként. Bár nagyon sokaknak segítettem, továbbra sem gondolom azt, hogy a színtanácsadás kötelező program mindenki számára, akit érdekel a fenntarthatóság.

Azt viszont megtapasztaltam, hogy a színek mennyire komolyan hatnak ránk: sokszor erőt adnak, támogatnak, de van, hogy traumákhoz, rossz élményekhez is kapcsolódnak.

A színek velünk élnek, körbevesznek bennünket, ezért is izgalmas, ha jobban megértjük őket és a hatásukat.

Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését a Zöld Vatera támogatta.

(Visited 928 times, 1 visits today)