Amikor elkezdtem a fenntartható divattal, illetve környezettudatos ruhatárral foglalkozni, egyik pillanatról a másikra szembetaláltam magam az Instagramon is futó #30wears kihívással és a Viseld harmincszor! szabállyal. A harmincas szabályt szemléletformálónak tartom, de hallottam a kritikáját is. Ezért is örültem, amikor nemrég a továbbgondolt változata, a Viseld százszor! szabály is a szemem elé került. De mi ez az egész? Mi köze van az alapdarabokhoz? És hogy jönnek ide a négyévszakos ruhadarabok? Ebben a cikkben erről olvashatsz bővebben.

Négyévszakos és szezonális ruhadarabok

A ruhatárunknak többféle felosztása létezik, ezek közül az egyik, hogy megkülönböztetünk egész évben viselhető, négyévszakos darabokat és az egész évben nem viselhető, szezonális darabokat. Hogy mely ruhadarabokat hova soroljuk, az sokszor csak rajtunk múlik. Egy vékonyabb anyagú ruha, egy szoknya vagy egy fehér ing is lehet négyévszakos ruhadarab.

Van például egy Vaterán vásárolt szoknyám, amit pulóverrel, harisnyával viselve az őszi–téli szezonban is viselhetek.

A szemüveget és a harisnyát leszámítva minden darab a Vatera.hu-ról
Fotó: Séllei Lilla

Vastagabb harisnya nélkül, pólóval nyáron, blézerrel kiegészítve tavasszal és ősszel is kedvenc lehet.

Fotó: Séllei Lilla
Minden darab a Vatera.hu-ról
A cipőt és a szemüveget leszámítva minden darab a Vatera.hu-ról

Minél több jó minőségű, négyévszakos, egymással is jól kombinálható ruhadarab van a ruhatárunkban, annál praktikusabb lesz az öltözködésünk, és annál közelebb kerülhetünk a kapszulagardróbhoz vagy a környezettudatos ruhatárhoz. (Itt jegyzem meg, nem gondolom, hogy szezonális ruhadarabokra nincs szükség, az arányokon múlik sok minden.)

De hogyan válasszuk ki a négyévszakos ruhadarabokat? Sokat segíthet a Viseld harmincszor! vagy ennek továbbgondolt változata, a Viseld százszor! szabály.

Mi az a Viseld harmincszor! szabály?

Kezdjük az egészet a legelején: a harmincas szabályt Colin Firth volt felesége, a fenntartható divat egyik legismertebb nagykövete, Livia Firth tette világszerte ismertté. Azt kéri, mielőtt megvásárolnánk egy ruhát, gondolkozzunk el, viselnénk-e legalább harmincszor. Ha a válasz igen, akkor vegyük meg, így már jelentősen tudatosabb és fenntarthatóbb lesz a fogyasztásunk.

A #30wears kihívásról bővebben itt olvashattok.

Amikor elkezdtem a blogot, úgy döntöttem, hogy egy szomorú sorsú alkalmi ruhával állítok össze különböző szetteket a hétköznapokra. Ebben a cikkben sok-sok fotót találtok a kihívásomról, és olvashattok a harmincas szabály kritikájáról is. Mert bizony van neki.

Csak röviden: vannak olyanok, amelyek szerint a 30 túl kevés, miért nem inkább 300 vagy még annál is több? Sokak szerint nem szabadna minden ruhadarabot egy kalap alá venni, hiszen egy bugyit vagy zoknit jó esetben bőven többször viselünk harmincnál, míg egy alkalmi ruhadarab vagy elegánsabb holmi esetén ez szinte kivitelezhetetlen.

A minőség a mennyiség felett

Azt már csak most teszem hozzá, attól, hogy valamit szeretnénk harmincszor viselni, még nem biztos, hogy tudunk is. A választásnál nemcsak a stílusra kell figyelni, hanem a minőségre is. Mi különbözteti meg a kiváló minőségű darabokat a silány termékektől? Ebben a cikkben bővebben is olvashatsz róla.

Sajnos a mai fast fashion vagy ultra fast fashion rendszerben készülő ruhadarabok a legtöbb esetben pont a silány minőségükből adódóan nem viselhetők százszor, de sokszor még harmincszor sem.

Ezek a darabok nem azért készülnek, hogy tartósak legyenek, bírják a rendszeres igénybevételt, javíthatók vagy átalakíthatók legyenek.

A fogyasztás generálására hozták létre őket, az elsődleges szempont, hogy minél többet vásároljunk belőlük, nem pedig az, hogy tartósak legyenek vagy a szívünkhöz nőjenek. Ma már ritka az az újonnan gyártott fast fashion vagy ultra fast fashion darab, amelyet évekig viselhetünk. De szerencsére régebben készült, tartósabb darabokat még ki lehet fogni a használtruha-piacon. Ezeket akár harmincszor vagy annál is többször viselhetjük.

Miért gondolkozz harmincnál is nagyobb számban?

Pont a kritikák miatt örültem meg annak, amikor nemrég találkoztam a Viseld százszor! szabály ötletével. (Hogy miért nem találtam rá hamarabb, ne kérdezzétek!) Ez az ötlet segít abban, hogy még tudatosabb, lassabb, megfontoltabb legyen a fogyasztásunk.

Az ötlet Roberta Lee személyi stylisttól származik, aki a Livia Firth által használt harmincas koncepciót fejlesztette tovább. Úgy gondolta, hogy ha már egyszer befektetünk egy ruhadarabba, annak lényegesen többet kell bírnia, mint harminc viselet (ami valójában mindössze egy hónapot jelent).

Roberta először a saját ruhatárában kezdte alkalmazni a százas szabályt, és azt vette észre, hogy teljesen átalakult a gondolkodásmódja. Ez volt az a szabály, ami igazán szemléletformáló volt számára.

A blogján úgy fogalmaz, hogy valójában ezt érezte helyesnek és szerinte ez illeszkedik jobban a fenntarthatósághoz. A harmincas szabálynál jobbnak tartja a százas szabályt ahhoz, hogy valóban hosszú távra tervezve vásároljunk és az időtlen stílusra összpontosítsunk.

A #100wear szabály és az alapdarabok

Számomra nem is kérdés, hogy a ruhatárunk bázisait, az alapdarabokat érdemes úgy kiválasztani, hogy azokat akár százszor is fel tudjuk venni. Ilyenkor nemcsak a színt vagy a fazont érdemes mérlegelni, hanem a minőséget is. A Zöld Vatera blogján korábban írtam arról, hogyan érdemes minőségi ruhadarabokat keresni. Emellett megosztottam azokat a tippeket is, amelyeket követve talán kevésbé nyúlunk mellé a vásárlásnál.

A Vaterás vásárlások során én is igyekszem betartani a saját szabályaimat. Így sikerült olyan alapdarabokat beszereznem, amelyeket rendszeresen viselek. Időközben az is megfogalmazódott bennem, hogy ezek közül a legjobban kihasználhatók azok, amelyeket mind a négy évszakban tudok viselni.

Mint például ez az egyszerű fehér ing, amiről már rengeteget írtam.

Viseltem már nyáron rengetegszer, itt például egy Békés megyei alpakafarmon:

Fotó: Séllei Lilla

Beépítettem az őszi–téli kapszulagardróbomba. És viselni fogom tavasszal is.

Alapdarabok a Vateráról

Az alapdarabok adják a ruhatár bázisát, többnyire egyszerű szabású, jó minőségű darabokról van szó, amelyeket egymással, de egy extrább darabbal is jól lehet kombinálni.

Arra is rájöttem az évek alatt, hogy mindenkinek más lesz az alapdarabja. Sokfélék vagyunk, épp ilyen sokféle az öltözködési stílusunk is, nincsenek receptek, nincsenek mindenkire érvényes szabályok. Nem könnyű, de mindenkinek magának kell rájönnie arra, neki mi számít alapdarabnak.

A cikksorozat részeit itt olvashatjátok el:

Mi az az alapdarab, és miért van fontos szerepe a ruhatárban?

Hogyan fedezd fel és fejezd ki a stílusodat?

Megéri ez a ruha az árát? A cost per wear mutató

Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését a Zöld Vatera támogatta.

(Visited 1 334 times, 1 visits today)