Amikor egy évvel ezelőtt belevágtam a Vatera.hu-val való együttműködésbe, titkon azt reméltem, hogy egy mini kapszulagardrób is kialakítható a vásárolt termékekből. A tervemet csak részben teljesítettem. A tökéletes kapszulához még hosszabb időre, több szerencsére lett volna szükség.

A kapszulagardrób összeállítása alapesetben sem egyszerű, másodkézből azonban talán még nehezebb.

A legfontosabb az önismeret és a stílusismeret, enélkül nehéz tudatos, környezettudatos ruhatárat kialakítani, a kapszularuhatárról nem is beszélve.

Szerencse, idő és rugalmasság – ez a három dolog – szerintem – elengedhetetlen ahhoz, hogy second hand állítsunk össze olyan ruhatárat, amelyben jobb minőségű darabok kapnak helyet, amelyek ráadásul még egymással is jól kombinálhatók.

Mi az a kapszulagardrób?

A kapszulagardrób témája biztosan előkerül a környezettudatos öltözködés, fenntartható divat vagy minimalizmus kapcsán. A blogon többször írtam már a kapszulagardróbról és annak kialakításáról, ezért most csak röviden térek ki erre.

A kapszulagardrób lényege, hogy a lehető legkevesebb ruhadarabból (15–45) a lehető legtöbb kombinációs lehetőséget hozzuk ki.

Emiatt új ruhadarabok vásárlása helyett a meglévőkkel való izgalmas „játék” jelenti az állandó megújulást.

A kapszulagardrób kreatív, praktikus, viszont mivel kevés ruhadarabból áll, ezek minőségére is oda kell figyelni, mert az állandó viselés és rendszeres mosás miatt nagy igénybevételnek vannak kitéve ezek a ruhadarabok.

A kapszularuhatár összeállításáról és a tapasztalataimról olvassátok el két korábbi cikkemet:

Miért nem sikerült a mini kapszulagardróbot kialakítanom egy év alatt?

A Vatera.hu-val való egyéves együttműködésünk során szerettem volna egy mini kapszulagardróbot kialakítani. Tudtam, hogy ehhez meg kell könnyíteni a saját dolgomat. Listát írtam, az alapdarabokra koncentráltam, megmaradtam a bázis színeknél – a fehérnél, a bézsnél és a szürkénél.

Az elmúlt egy évben azt éreztem, a felsőkkel nincs problémám, de jól kombinálható négyévszakos ruhát, nadrágot vagy szoknyát nem igazán találtam akkor, amikor kerestem. Tudni kell, hogy nekem amúgy is nagyon nehéz a nadrágvásárlás, de másodkézből, online nadrágot vásárolni felér egy Marsra szállással. Próbálkoznék vele, de egyelőre lehetetlen küldetés.

Ha szerencsém vagy több időm lett volna, talán szembejön velem az igazi, de nem így történt.

Az elvárásaimból egyetlenegyszer engedtem, de annak sem lett jó vége. Bár megvettem a fotókon látható mintás szoknyát, sajnos nem szívesen viselem. Mivel összesen kétszer volt rajtam az elmúlt hónapokban, úgy döntöttem, inkább továbbadom valamikor.

Minden ruhadarab a Vatera.hu-ról

Azt viszont hatalmas sikerként könyvelem el, hogy a képen látható hét ruhadarab közül hatot be tudtam építeni a 37 darabos őszi–téli kapszularuhatáramba.

Rendszeresen találkozhattatok velük, amikor az Instagramon sztoriztam.

Mit tanultam egy év alatt?

Azért nem lehet okom panaszra. A Vatera.hu-val való együttműködés miatt rengeteget tanultam

Ha szeretnétek látni, hogyan viselem a Vaterán vásárolt ruhadarabokat, kattintsatok a linkelt cikkekre!

Hogyan vásárolok a Vateráról?

Ha bizonytalan vagyok, kérdezek

Vannak eladók, akik visszaveszik a terméket akkor is, ha nem jó a méret vagy nem felel meg az elképzeléseidnek. Ez nem kötelességük a szabályzat szerint, de érdemes rákérdezni.

Jó tudni: biztonságban vagy vevőként

Az oldalon BVP – Biztonságos Vásárlás Program – működik. Ez a vevővédelmi program minden regisztrált vaterás vásárlást védi. Ha nem kapom meg a terméket, vagy minőségi problémám van vele, visszakérhetem az árát. A Vatera ügyfélszolgálata először megpróbálja rendezni az ügyet az eladóval, és közvetít az eladó és a vevő között, de ha ez nem vezet eredményre, és a panaszunk megalapozott, akkor a kárt kifizetik.

Ami még a vásárlások során bevált:

  • Előre kitalálom, pontosan mit keresek, és minél pontosabb kulcsszavakat használok a keresésnél, pl. „pamut fehér ing”, „magyar tervező”.
  • Emellett használom a szűrőket – anyag, szín, méret.
  • Követem a kedvenc eladóimat, akik olyan ruhákat árulnak, amelyek stílusban és minőségben is passzolnak az elképzeléseimhez.
  • Mindig elolvasom a leírást is, ahol centiben is szerepelnek a méretek, a pontos anyagösszetétel.

Mégsem lehetetlen küldetés!

Bár a saját kihívásom nem sikerült, azt gondolom, hogy a kapszularuhatár kialakítása nem lehetetlen second hand darabokból. Egészen egyszerűen több lelőhelyre és több időre van szükség ahhoz, hogy valóban a stílusunknak, életmódunknak legjobban megfelelő darabokat megtaláljuk.

A kapszularuhatár kialakítására azért is érdemes időt szánni, és lehetőség szerint organikus folyamatként tekinteni rá, mert a tapasztalataim szerint a ruhakeresési folyamaton keresztül sokkal közelebb kerülünk önmagunkhoz is. Egy készen kapott kapszularuhatár lehet életmentő és hasznos, de soha nem adja meg nekünk ezt a tapasztalatot.

A Vatera sokak számára nem működik kizárólagos second hand lelőhelyként,

de érdemes körbenézni a piactéren, mert kincsekre lehet bukkanni.

A fotókat Séllei Lilla készítette.

Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését a Zöld Vatera támogatta.

(Visited 653 times, 1 visits today)