Idén már négy korábbi vendégem tért vissza hozzám. Mindhárman színtanácsadáson jártak nálam. Az egyiküket én kértem meg, hogy nézzük meg újra a színtípusát, a másikuk hónapokkal később sem érezte ideálisnak az eredményt. A harmadik és negyedik vendégemet pedig más színtanácsadók elemezték két évvel utánam. Mást láttak. És igazuk volt.

Mind a négy eset megviselt, mert nem szeretek tévedni (ki szeret?), és alapvetően azért kezdtem el a színtanácsadással foglalkozni, mert segíteni szeretnék. És ma már nemcsak a környezettudatos ruhatár vagy a kapszulagardrób kialakításában, hanem abban, hogy szeressétek meg saját magatokat. Hogy jobban lássátok a színeken keresztül önmagatokat. Hogy le tudjatok számolni a félelmeitekkel, hogy a hátatok mögött tudjátok hagyni az öltözködés okozta rossz élményeket, frusztrációt.

A színek ugyanis a lelkünkig érnek, és olyan dolgokra mutatnak rá sokszor, amire nem is számítunk.

Mivel tudom, hogy milyen ereje lehet a színtanácsadásnak, nagyon nehéz volt végigcsinálnom a második elemzést mindenkinél, mert tudtam, hogy ha elrontottam, azzal minden segítő szándékom ellenére ártottam is. Hálás vagyok a vendégeimnek, akik óriási nyugalommal, nyitottsággal, támogatással álltak a második alkalomhoz. Én rengeteget tanultam minden eset után, egyetlenegy dologra viszont még mindig nem jöttem rá: hogyan láthattam másképp egy korábbi alkalommal ugyanazt az embert? És miért volt teljesen egyértelmű már a második alkalom első percében, hogy tévedtem?

Ez a négy eset az apropója annak, hogy ez az összefoglaló megszületett. Olyan témaköröket gyűjtöttem össze, amelyekről színtanácsadóként nem beszélek eleget, pedig szerintem sokkal többet kellene.

Helló, Eszter vagyok! (Ez pedig profi fotó helyett egy szelfi.)

A színtanácsadás nem kötelező

A színtanácsadás már az 1990-es években elérhető volt Magyarországon, a közösségi médiának, az élményajándékok, az önismereti programok népszerűségének köszönhetően, valamint a környezettudatosság fontossága miatt rendkívül népszerűvé vált az utóbbi években.

Lehet, hogy színtanácsadóként öngyilkosság ezt írni, de azt gondolom, hogy a színtanácsadás nem kötelező program, nincs rá mindenkinek szüksége, vagy nem erre van szüksége.

Több olyan vendégem is volt, aki azért is jött színtanácsadásra, mert már az összes barátnője volt valahol, és nem szeretett volna kimaradni. Aztán volt olyan is, aki ajándékba kapta a színtanácsadást, pedig nem is kérte, vagy nem hozzám szeretett volna jönni.

Természetesen nagyon örülök mindenkinek, de azt tapasztalom, hogy ilyenkor nincs könnyű dolgom. Ha már mindenki volt körülötted, de te úgy érzed, ez a program nem tudna neked sokat adni (vagy nem ez tudna adni), akkor egyszerűen vállald, ha nem szeretnél színtanácsadóhoz menni.

Ennek az igénynek benned kell megfogalmazódnia, akkor válsz nyitottá a folyamatra. Ha derült égből villámcsapásként kapsz egy tanácsadásra szóló ajándékkártyát, még az is felmerülhet benned, hogy valami baj van veled, ezért szeretne elküldeni a család vagy a barátnők. Erről az esetek többségében szó sincs, a legtöbben csak szeretnék megosztani azt az élményt, amit ők egy ilyen alkalomtól kaptak. Ezért is javaslom, hogy énidőként, élményprogramként adják át a színtanácsadásra szóló ajándékot.

Ha pedig belülről jön, akkor abban a szakemberben, tanácsadóban fogsz a legjobban megbízni, akit te választasz ki. Ezért is érdemes ajándékvásárlás előtt inkább rákérdezni arra, hogy az ajándékozott kihez szeretne menni, kivel szeretne órákat eltölteni.

A színtanácsadás után is öltözz úgy, ahogyan szeretnél

Tudom, elsőre furcsán hangzik egy színtanácsadótól, de próbálom megmagyarázni. A színtanácsadás egyfajta iránymutatás, amit úgy érdemes használni, ahogy neked kényelmes. Egy ruhadarab sokkal több, mint a színe: van anyaga, mintája, fazonja, fűzhet hozzá szerelem vagy emlék. Attól, hogy nem felel meg tökéletesen a színtípusodnak, még okozhat örömöt a viselése és szeretheted.

Az a tapasztalatom, hogy a belső harmónia és az önbizalom a legfontosabb, ha a megjelenésről van szó.

Ha egy ruhában jól érzed magad, a szetted önazonos, az fog igazán látszódni mások számára. Igen, egy megfelelő árnyalat ehhez hozzátehet, de egy tökéletes árnyalat önmagában nem elég.

Szerintem a színtanácsadás akkor működik, ha inspirál. Ez a rendszer új irányokat mutathat az öltözködésben, de a színtípus sokszor csak kiindulópontja a kreativitásnak, az önkifejezésnek és a stílusosságnak. Nem értek egyet azzal, hogy ha ismered a színtípusodat, onnantól kezdve csak a legelőnyösebb árnyalatokat szeretnéd majd viselni. Az, hogy objektíven jól látod magad, nem zárja ki a szubjektív döntést.

Nekem például hivatalosan nem áll jól a khaki, a neonszínek vagy a rozsdaszín, mostanában mégis vágyom ezekre. Meg is jelennek egy-egy szettemben, mert nekem jólesik. Nem tökéletes? Annyi baj legyen! Én jól érzem magam bennük!

A lágy ősz színtípus árnyalatai

Minden színtanácsadó tévedhet

Évek óta azt a nézetet képviselem, hogy a félrenézett színtípusok posztoknak, marketingnek nincs értelme. Mindenki félrenézhet, még az is, aki azt gondolja, hogy nem.

Miért láthatunk másképp?

Kicsit úgy tudom ezt elmagyarázni, mint amikor több orvoshoz is elmész ugyanazzal a problémával, de más a diagnózis. Pedig mindenki orvos, mindenki ugyanannak a területnek a szakembere, csak

  • különböző intézményekben tanult,
  • más mesterek mellett képezte tovább magát,
  • különbőző módon ment utána a nem egyértelmű eseteknek,
  • mások a szakmai tapasztalatai,
  • több időt töltött már elemzéssel,
  • mást tart harmonikusnak,
  • illetve nem ideálisak a fényviszonyok,
  • fáradtabb a színtanácsadó,
  • nincs elegendő idő az elemzésre.

A legtöbb orvos segíteni szeretne, mégsem tudja mindig mindenki felállítani a valós diagnózist.

Az a legjobb eredmény, ha te is elkezded látni, milyen árnyalatok állnak jól.

A legfontosabb, hogy bármilyen diagnózist is kapsz, továbbra is hallgass a megérzéseidre: bízz magadban, bízz a szemedben. Ha ülepedtek a hallottak, lecsendesedett az élmény, akkor kezdd el figyelni magad. És ha valami nem kerek, inkább kérj egy új elemzést a színtanácsadódtól.

Neked kell látnod a különbséget

Nem hiszek abban, hogy nekem, színtanácsadóként az ajtóban meg kell mondanom, hogy az érkező vendégem milyen színtípus. Az, hogy meleg tavasz vagy sötét tél, semmit nem jelent annak, aki először találkozik a színtanácsadás témájával. De még annak sem, aki már olvasott róla, vagy kitöltött néhány online tesztet.

Arról nem is beszélve, hogy mennyire el tud vinni, ha nem a szemünkre hallgatunk, hanem arra, hogy ennek vagy annak a típusnak milyennek kellene lennie a leírások alapján. Az első sötét hajú, sötétebb bőrű meleg tavasz, vagy az első hófehér, sápadt bőrű meleg vagy sötét ősz vendégeim után újra kellett építenem magamban azt, amit a különböző típusokról gondoltam. Arról nem is beszélve, hogy tanzániai, afgán, kínai, örmény származású magyar vendégeim is folyamatosan arra inspirálnak, hogy tanuljak meg látni, és legyek nagyon nyitott.

Nem az a lényeg, hogy én tudjam az első másodpercben, milyen típus vagy. Persze, vannak elképzeléseim, de soha nem hagyom túlságosan előreszaladni az agyamat. Én is a folyamatban vagyok, veled együtt nézem végig az árnyalatokat. Abban segítek, hogy jó színpárokat teszek az arcod mellé, hogy meg tudjam mutatni a különbséget. És a legfontosabb a te tapasztalatod az arcod mellett látott árnyalatokkal. Mi az, amiben barátságosnak tűnsz? Mi az, ami ijesztően sápaszt vagy valami furcsa érzés kerít hatalmába, ha azt a színt viselve a tükörbe nézel?

Összességében elmondható, hogy az a tanácsadás működik, amikor úgy érzed, hogy a tanácsadó csak asszisztál a folyamathoz, nem akar mindenáron meggyőzni.

Egyszerűen érzed a harmóniát a kiválasztott árnyalatokkal és kényelmes azokat viselni. (Mostanában nagyon szeretem a kényelmes szót, kifejezi azt, amit a legtöbb vendégem érez a megfelelő árnyalatokat viselve.)

Jolly joker árnyalatok a sötét ősz színtípus színkártyája mellett

A bizalom elvakíthat

Az előző ponthoz kapcsolódva: volt olyan, aki épp tanulta a színtanácsadást, és eljött hozzám is gyakorolni. Érdekes volt, hogy nálam teljesen másképp látta saját magát, mint a tanfolyamon – és fordítva. A tanácsadó személyisége és munkamódszere nagyon meggyőző lehet az adott pillanatban, hiszen színtanácsadót bizalom és szimpátia alapján választasz, szakembernek tartod, így hiszel is neki.

A lényeg azonban, hogy ne csak higgy neki, hanem lásd is azt, amit ő mutatni szeretne.

Ha nem ugyanazt látjátok, bizonytalan vagy, furcsa érzésed van a távozás után, de amúgy nincs bajod a tanácsadó személyével, akkor inkább menj vissza hozzá még egyszer néhány héttel vagy hónappal később. A legfontosabb, hogy elérjétek azt, hogy minden meggyőződéstől függetlenül lásd meg az árnyalatok hatását az arcodon.

Éppen ezért javaslom mindig, hogy hagyj magadnak időt a színtanácsadás után, erről bővebben írok a könyvemben is, de a vendégeimnek is mindig elmondom: nem kell rohanni. Hadd ülepedjenek a dolgok.

Egy alkalom nem mindenkinek elegendő

Soha ne érezd rosszul magad, ha szeretnél új elemzést kérni. Egyrészt a színtanácsadó ember, lehet fáradtabb. Borzalmas érzés számomra, amikor a második percben kiderül, hogy tanácsadóként korábban tévedtem egy-egy vendégemnél, összeomlok minden egyes alkalommal.

Abban viszont biztos vagyok (és ez tart életben), hogy ha valaki a legjobb tudása szerint, nyitott szemmel és szívvel dolgozik, akkor folyamatosan fejlődik is, én is sokkal jobban látok, mint tavaly ilyenkor. Ha bizonytalan vagy, kérj második elemzést.

A másik, hogy valamikor olyan messziről indulunk, hogy egészen egyszerűen KELL még egy alkalom. Ez lehet azért, mert olyan nagy mennyiségű információ zúdul rád, hogy szükséged lehet még egy órára valamikor, hónapokkal később. De azért is, mert előre beleláttad magad valamelyik típusba, és nehezen engeded el, ha mégsem oda tartozol. Nálam ezért is van opcionálisan plusz egy lehetőség díjmentesen. Élj vele, ha szükséged van rá.

A színtanácsadás sok esetben intim program

Soha, de soha nem gondoltam, mennyire intim lehet a színtanácsadás, sok esetben könnyekkel, titkokkal, traumákkal találkozom. Ezért sem szervezek csoportos színtanácsadást egymásnak idegen embereknek. Hozzám csak családtagok, barátok, párok jelentkezhetnek be.

Többször jártak már nálam csoportos színtanácsadásról csalódottan távozó vendégek. Bár a csoportos színtanácsadás működhet és jó opció, nem való neked, ha

  • nehéz életszakaszban vagy,
  • érzékenyebb időszakban vagy,
  • nem szeretsz mások előtt smink nélkül mutatkozni,
  • nem érzed elegendőnek a 15–20 perc figyelmet,
  • nem szereted, ha a figyelem középpontjába kerülsz, és mindenki téged néz,
  • épp keresed önmagad,
  • nincs nagy önbizalmad,
  • sokat olvastál már a színtanácsadásról, szeretnéd bővebben is átbeszélni az olvasottakat a tanácsadóval.

Ha bármelyik igaz rád a fentiekből, akkor válaszd inkább a barátnős csoportos vagy páros színtanácsadást, vagy az egyénit, ha az opció lehet számodra.

Hozzátennél még valamit?

Írd meg kommentben vagy üzenetben az info@holyduck.hu e-mail-címre!

(Visited 2 613 times, 1 visits today)