Minél többet tudok a fenntartható divatról, annál biztosabb vagyok benne, hogy az egész téma önmagunk megismerésével kezdődik. Ha tudjuk, kik vagyunk vagy kik szeretnénk lenni, akkor azzal is tisztában leszünk, milyen ruhadarabok érdemelik meg, hogy a gardróbunkba kerüljenek. Ebben segíthet az, hogy meghatározzuk a stílusunkat. Egy New York-i stylist olyan egyszerű és játékos módszert fejlesztett ki ehhez, amit mindenkinek ki kell próbálnia.

„Nekem nincs is stílusom!” Az elmúlt években – főleg az elveszettebb időszakomban – én is többször megfogalmaztam ezt a mondatot. Pedig valójában mindenkinek van stílusa, csak épp nem látja magát teljesen tisztán, vagy nem tudja magát megfelelően kifejezni.

Korábban volt már szó itt, a blogon arról, hogyan fedezzük fel és határozzuk meg a stílusunkat. Abban a bejegyzésben is érintettem egy módszert, aminek a továbbfejlesztett verziója elképesztően népszerűvé vált a TikToknak köszönhetően. Allison Bornstein New York-i székhelyű személyi stylist három szavas stíluseszencia módszeréről van szó, amely szerintem nagyon könnyen használható bárki számára.

Mi a három szavas stíluseszencia módszer lényege?

Mindössze három szóra (leginkább névmásra, de ezt sem határoznám meg szigorúan) van szükségünk, amely kifejezi a jelenlegi stílusunkat, vagy azt, amilyenek lenni szeretnénk.

Persze, ennél lehet, hogy sokkal több szóval tudnánk jellemezni a megjelenésünket, de pont ez a fajta leszűkítés adja az alapot, az eszenciát.

Hogyan határozzuk meg a három szót, amelyek jellemeznek bennünket?

Allison azt javasolja válogassuk ki a szekrényedből azokat a ruháinkat, amelyeket nap mint nap viselünk. Teljesen mindegy, hogy ezeket szeretjük-e vagy tetszenek-e. Ha rendszeresen viseljük ezeket, ezek adják az alapválasztásainkat.

Ezek után nézzük végig a ruhákat, és keressük meg, miben hasonlítanak egymásra.

  • Hasonló az anyaguk?
  • A mintájuk?
  • A színviláguk?
  • A szabásuk?
  • Mit fejeznek ki úgy általában?
  • Milyen a hangulatuk?

Egy farmer és fehér póló kombináció is lehet klasszikus, oversize, lezser, 1970-es évek vintage, vagy pont, hogy rocker stílusú. Attól függ, hogy milyen farmerről és fehér pólóról van szó, és milyen kiegészítőkkel viseljük. Ezért működnek nagyon jól az alapdarabok, mert a többi ruhadarabtól és kiegészítőtől függ, milyen lesz az összhatás.

Ez nem vizsga, nincs jó és rossz szó

Még mielőtt rágörcsölnél a dologra, hogy nem találod a megfelelő szavakat, ne tedd! Egyrészt görgess lejjebb, és válogass a megadott szavak közül! Másrészt találj ki nyugodtan új kifejezéseket, hogy a benned élő Kazinczy is kiteljesedhessen. Ezek a te szavaid, azért vannak, hogy segítsenek, támogassanak, tudatosabbá tegyék a választásaidat, és nem azért, hogy elbizonytalanítsanak.

Elképzelhető, hogy ugyanazokat az embereket látva más és más szavak jutnak eszünkbe, és ez is rendben van így. Ez csak játék, de ahhoz nagyon jó, hogy kihagyd!

Nincs kedved pakolni? Kezdd el fotózni magad!

Ha nem szeretnél kipakolni a szekrényből, akkor nézd végig a saját magadról készült vagy készített fotókat. Ha nem fotózod le rendszeresen a szetteket, amiket viselsz, itt az ideje, hogy elkezdd. Nem kell kiposztolni sehova, elég, ha a telefonodon tárolod őket egy külön mappában. A szettfotók segítenek álmos reggeleken, amikor úgy érzed, nincs mit felvenned. Csak görgesd át a fotókat, és inspirálódj!

Emellett a szettfotók azért is nagyon jók, mert így kívülről rá tudsz nézni saját magadra, és külső szemmel képes leszel elemezni a korábbi összeállításokat. Az elemzés során ne bántsd magad („Jézusom, hogy nézek ki?”, „Hogy tudtam ilyen szörnyű darabot felvenni”, „Olyan vagyok benne, mint egy tehén”). Ehelyett maradj tárgyilagos („Nem előnyös ez a nadrág, mert optikailag előnytelen helyen vágja a bokámat.”). Valamint legyél megengedő és proaktív („Nem baj, legközelebb egy színes övvel a derekamra helyezem a fókuszt, legközelebb pedig jobban odafigyelek a nadrágvásárlásnál erre is.”)

Az én szettfotóim az elmúlt évekből

A szekrényemet nemrég rendeztem át, nem volt kedvem kifejezetten ehhez a feladathoz ismét előpakolni mindent, ezért választottam a fényképek elemzését. Összegyűjtöttem az összes szettfotómat egy mappába – bevallom, azt hittem, sokkal több van, de valószínűleg sok képet kitöröltem korábban. Annyit változtattam a szabályokon, hogy készítettem egy összeállítást a nekem nem tetsző és nekem tetsző szettekről.

Ezek az összeállítások nem tetszenek. Nem azért, mert nincs bennük fantázia vagy nagyon rosszak lennének, hanem az összhatás szerintem számomra nem az igazi, nem azt fejezik ki, amilyennek szeretném látni magam. A következő szavak jutottak eszembe: túl színes, túl sok, túl erőltetett, túl összevissza.

Ezeket az összeállításokat viszont nagyon kedvelem még most is. Emlékeim szerint ezek nemcsak nagyon tetszenek, hanem jól is éreztem bennük magamat. Ez a fajta hangulat az, amit keresek, amikor reggelente felöltözöm.

Keresd meg a saját szavaidat!

A ruhák vagy a képek áttekintése után ideje megtalálni a saját szavaidat. Én ezeket gyűjtöttem össze:

Kifinomult, légies, romantikus, érzéki, visszafogott, virágos, provokatív, szokatlan, merész, szexi, futurisztikus, extravagáns, etno, androgün, maszkulin, vagány, minimalista, neutrális, drámai, szoborszerű, geometrikus, grafikus, választékos, lezser, nagyvilági, fényűző, túldíszített, színes, bohém, boszorkányos, sportos, kisfiús, kislányos, kényelmes, nőies, fifikás, merész, western, hagyományörző, hippi, kézműves, vintage, 60-as évek, 70-es évek, 80-as évek, 90-es évek, grunge, y2k, francia, preppy.

Álomstílus 2 + 1 szóval

Ha nem vagy teljesen elégedett a jelenlegi stílusoddal, úgy is kiválogathatod a szavakat, hogy kettő a jelenlegi stílusodat jellemzi, a harmadik pedig azt, amire nagyon vágysz.

Az én stílusom három szóval

Én végül a következő szavakat éreztem a leginkább magaménak.

  • lezser
  • játékos
  • nőies

A nőies szót azért tettem a végére, mert a nőiesség utáni vágyam idén kifejezetten erős, és ezt szeretném kívülről is erősíteni – a magam módján.

Kezdj neki még ma!

Ha tetszik ez a stílus- és önismereti játék, akkor ne halogasd tovább, kezdj neki még ma! (Na, jó, vagy holnap!) A saját ruhatáramon tapasztaltam, hogy ezekről a módszerekről nemcsak olvasni érdemes, hanem időt és energiát áldozva ki is kell próbálni őket.

A gyakorlat teszi a mestert – nincs ez másképp akkor sem, ha nem születtünk stílusikonnak.

(Visited 665 times, 1 visits today)