Holy Fuck Duck!

Az itt olvasható adatok a New Standard Institute honlapjáról származnak. A szervezet azon dolgozik, hogy a fenntartható divat témájában valóban hiteles adatokkal dolgozhassanak a szakemberek. Csak így lehet a témát igazán komolyan venni, és csak így tudhatjuk meg, mennyire környezetterhelő a divatipar valójában.

Az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátásának több mint 8 százalékát a ruházati és a lábbeliipar termeli. Forrás >>>

Az iparág szén-dioxid-kibocsátása 2030-ra várhatóan több mint 60 százalékkal növekszik. Forrás >>>

Ha a divatipar folytatja a jelenlegi utat, 2050-re a teljes globális szénköltségvetés több mint 26 százalékát felhasználhatja. Forrás >>>

Az átlagos fogyasztó 60 százalékkal több ruhát vásárolt 2014-ben, mint 2000-ben, de mindegyik ruhát feleannyi ideig tartotta meg. Forrás >>>

Egy amerikai átlagosan évente 36,7 kilogramm (81 font) textilhulladékot dob el. Forrás >>>

A becslések szerint a textil-, a ruha- és a cipőipar 60–75 millió embert foglalkoztat szerte a világon. A foglalkoztatottak kétharmada nő. Forrás >>>

A ruháinkat készítő munkavállalók egy ruhadarab végső kiskereskedelmi árának mindössze 4-5 százalékát kapják meg. Forrás >>>

Duck? WTF!

Az adatok mellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a divat művészet, az öltözködés önfeledt, játékos, vidám, könnyed és vicces.

A divat és a stílus pedig segít abban, hogy kifejezzük véleményünket a világról, a környezetünkről, de leginkább azt meséljük el vele:

kik is vagyunk valójában.

Ha a két dolgot összetesszük, akkor jutunk el addig, amiről a Holy Duck! blog szól.

A klasszikus bemutatkozás

Mengyán Eszter vagyok, újságíró, a Holy Duck! alapítója és szerzője, 2018 óta szín- és stílustanácsadó, 2021 óta könyvszerző.

Akkor kezdtem az online médiában dolgozni, amikor még mindenki a printbe akart bekerülni, amikor még a piacon egyeduralkodó volt a Nők Lapja Café a női online magazinok között. Dolgoztam a Nők Lapja Cafénál, a Life.hu-nál, a kicsik között a Cotcot-nál. 2015 júniusa és 2017 novembere között a VOUS női portál főszerkesztője voltam.

A divat mindig is érdekelt, a háttér, a motivációk, a társadalom és a divat kölcsönhatása, a működése izgatott leginkább. Annyira bele akartam látni, amennyire csak lehet.

A Mod’Art International Hungary stylistképzését végeztem el, itt szerettem bele a divattörténetbe. A divatcikkek írása mellett évekig vezettem egy viselettörténeti blogot, amit aztán a szerkesztői, főszerkesztő-helyettesi, majd főszerkesztői feladatok miatt abbahagytam.

2016 áprilisában több olvasmányélmény, dokumentumfilm (The True Cost), megrázó Instagram- és Facebook-poszt miatt döntöttem úgy, hogy a tudatos ruhavásárlás, az ökodivat, a fenntarthatóság mellett teszem le a voksomat. Erről írok, posztolok, beszélgetek, latba vetem az összes tudásomat, hogy eljusson hozzád is az üzenet:

változtatni kell.

2016-ban indítottam a Holy Duck! Instagram-oldalt, majd nem sokkal később ezt a blogot és a Facebook-oldalt.

2016 októberében eldöntöttem, hogy fél évig nem vásárolok ruhát, cipőt, egyéb kiegészítőt. Semmit, ami a ruházkodással kapcsolatos. A fél évig tartó projektbe olyan jól belejöttem, hogy úgy gondoltam: emelek a téten. Egy évig nem vásároltam magamnak, közben rengeteg pozitív visszajelzést kaptam, ami miatt biztosan tudom: beszélni kell erről a témáról a kihívás után is.

Tanácsadás, előadás, cikkírás a fenntartható divat témájában

2016 óta foglalkozom kiemelten a fenntartható divat témájával itt, a Holy Duck! blogon. Mára azonban kiléptem az online térből: számos tevékenységem kapcsolódik a témához, amelyek jelenleg a megélhetésemet is biztosítják.

Előadás

2017 októbere óta rendszeresen tartok ismeretterjesztő előadásokat a fenntartható divatról, a tudatos ruhavásárlásról, a ruhaipar jelenlegi problémáiról. Nagyvállalatok, bankok, egyetemek, gimnáziumok, környezettudatos fesztiválok kerestek meg eddig.

Volt, amikor inspirálódni szerettek volna inkább, máshol a gyakorlati tippek kerültek előtérbe. Minden előadáson a saját élményeimről, tapasztalataimról, ruhatáramról mesélek őszintén, mert szerintem másképp nem érdemes.

Hol tartottam eddig előadásokat? Szeretnéd, hogy nektek is meséljek? Olvass többet az előadásokról ide kattintva >>>

Szín- és stílustanácsadás

A ruhatár tudatos felépítésénél a színek és a színeink ismerete nem minden, de minden alapja lehet. Nekem ennyit segített a színtanácsadás, ezt az élményt szeretném továbbadni.

Elvégezve a szín- és stílustanácsadó képzést 2018-tól magam is tartok tanácsadást, amelyet minden esetben összekötök a tudatos ruhavásárlással szóló beszélgetéssel, tanácsadással is. A színtanácsadásról Hulladekmentes.hu-n jelentek meg írásaim, valamint megjelentek cikkeim a témában a Tudatos Vásárlók Egyesülete oldalán, a HVG Extra – A Nő, a Glamour és A Földgömb magazinban is.

Fenntarthatódivat.hu

Nem gondoltam, volna, hogy még egyszer belevágok a főszerkesztésbe és honlapépítésbe. 2020 decemberében indult a Fenntarthatódivat.hu. Egy olyan érzékenyítő, inspiráló és informáló weboldalt terveztem, amely minőségi tartalmakat állít elő a témában, ugyanakkor adatbázisa lehet a fenntartható és etikus magyar divatmárkáknak, kézműveseknek, second-hand és vintage lelőhelyeknek, műhelyeknek, workshopoknak.

Sajnos, 2021 decemberében búcsúznom kellett az oldaltól, mert nem volt számomra fenntartható a működtetése. Szerencsére, az értékes tartalmak a Green Guide Online oldalán élhetnek tovább, én pedig 2022 januárjától a Green Guide Online slow fashion nagykövete vagyok.

Helló, slow fashion! könyv

2021 mozgalmas év volt. Ennek az egyik oka, hogy 2021 márciusában megkeresett a Gingko Kiadó, hogy szeretnének egy fenntartható divattal foglalkozó könyvet, és szeretnének felkérni arra, hogy ezt írjam meg. Gondolkoztam rajta egy ideig, mert nem szerepelt a 2021-es terveim között a könyvírás, de végül többen meggyőztek arról, hogy szükség lenne arra, hogy összegezzem a tapasztalataimat.

2021 nyarán született meg a Helló, slow fashion! kézirata, ami rövid időn belül átesett az utómunkán, és nyomdába került. 2021 novemberétől te is a kezedbe foghatod, ha megrendeled a Gingko Kiadó kiadó honlapján.

Vedd fel velem a kapcsolatot!

Amennyiben szeretnél velem együttműködni, vagy bármelyik szolgáltatásom érdekel, vedd fel velem a kapcsolatot az info@holyduck.hu e-mail-címen!

Remélem, hamarosan találkozunk személyesen vagy az online térben!

Eszter

(Visited 14 263 times, 1 visits today)