Használt ruha vásárlására számtalan lehetőség van a turkálókon kívül is. A ruháitokat beszerezhetitek a következő helyekről: adománybolt, garázsvásár, lakásvásár, lakásbutik, Vatera, Facebook-csoport, Facebook Marketplace, Instagram-butik, független használtruha-butik, bolhapiac, és még hosszasan sorolhatnám. Ezen az oldalon olyan általam ismert és kedvelt helyeket gyűjtöttem össze, ahol érdemes szétnézni, ha új ruhát szeretnétek vásárolni.

Számtalan további ötletet találsz a novemberben megjelent Helló, slow fashion! című könyvemben is, amit itt tudsz megvásárolni.

Fotó: Unsplash

Vintage

Gihádalift

Igar Csaba extrém turijában minden is van (vintage is) és akár éjszaka is vásárolhattok. Olvassátok el a sztoriját, majd ugorjatok el megnézni a helyet. Ha nem vásároltok semmit, akkor is megéri! Megtaláljátok Facebookon és Instagramon is.

Konfekció

Olyan hely ez egy Facebook-értékelés szerint, ahol a 20. század unikornisai üdvözülnek az urbándzsungel sűrűjében. Ne hagyjátok ki, ha bejött, amit Facebookon vagy Instagramon láttatok.

LoveBug Vintage

Kertész Viót és lakásbutikját ezer éve ismerem. A nemvásárlós évem alatt itt láttam meg azt a flitteres, piros szoknyát, amit azóta is emlegetek. Ha nem lett volna a kihívás, biztosan a szekrényem lakója lenne, de így valaki mást boldogít. A shop életét követhetitek a Facebookon és az Instagramon is.

Szerkó

F. Balog Kitti és Ragályi Lili szerelemprojektje, ahol a fenntarthatóság összekapcsolódik a retró és vintage ruhák iránt érzett szeretettel. Minden ruha, amit árulnak, másodkézből származik és minimum 10 éves. Szigorúan úgy válogatnak, hogy ne legyen köztük fast fashion termék. Elsősorban európai és amerikai gyárban készült darabokra bukkanhattok. Az alapanyagokat tekintve lehetőleg pamut, selyem, bőr és len ruhákat találtok. Itt elérhetők: Facebook és Instagram

Typo Showroom

Ha másodkézből szeretnétek vásárolni, jó helyen jártok Varga Andrea és Papp Virág vintage üzletében. A budapesti palotanegyedben található showroom olyan csodákat rejt, amelyekért megéri rendszeresen benézni hozzájuk. Itt elérhetők: Facebook és Instagram.

Vintage shop Práter

Avagy különlegességek másodkézből a budapesti Práter utcából. A Facebookon is megtaláljátok őket.

További budapesti vintage üzletek:


Ruhák másodkézből – válogatva

Taxituri

Az Adománytaxi csapata rendszeresen tart turikat különböző helyszíneken, ahol válogatott használt ruhát vásárolhattok. Ezzel az alapítvány működését támogathatjátok. Kövessétek a munkájukat a Facebookon is.

Hagor Használtruha & Bizományi

Kifejezetten természetes alapanyagokra specializálódott használtruha-üzlet, ahol ti is leadhattok már nem viselt, de kitűnő állapotban lévő ruhadarabokat. Rendszeresen tartanak lennapot, érdemes figyelni a Facebook-oldalukat és az Instagramjukat.

Érdekel a téma mélyebben is? A bizományi üzletekről ebben a korábbi cikkben olvashattok bővebben is.

Kapocs Közösségi Ruhatár

Solymáron található a Kapocs Közösségi Ruhatár. Üzemeltetőik azt vallják, hogy amikor régi tárgyaknak új életet, lehetőséget adunk, mi is kapunk némi esélyt egy tisztább, környezettudatosabb életre.

A leadott ruhákért levásárolható kedvezménypontokat kaptok, amelyek felhasználásával akár azonnal új kedvenceket választhattok magatoknak. Megtaláljátok őket a Facebookon és az Instagramon is.

Lakásbutik

Évente kétszer rendezik meg a Lakásbutikot, ahol egy barátokból és ismerősökből álló kör kínálja eladásra a ruháit. Minden vásárhoz magyar tervezők is csatlakoznak, a megmaradt ruhák pedig adományba kerülnek.

A Lakásbutik csapatával készült interjút itt olvashatjátok.

ReGardrób

A ReGardrób egy online közösségi gardróbszekrény, ahova feltöltheted az általad már nem hordott darabokat, amelyekért pontokat kapsz cserébe. A pontok fizetőeszközként szolgálnak az oldalon: más eladók által feltöltött ruhákra csaphatsz le. Itt találjátok a honlapot. Követhetitek a ReGardróbot Instagramon és Facebookon is.

REUSED-Egy ruha második élete

Kovács Delinke személyi stylist alapította Szombathelyen a REUSED minibutikot, ahol szakértő szemmel válogatott darabok találnak gazdára. Keressétek a Facebook-csoportot és a Facebook-oldalt.

RUHA

Lendvai Lilla stylist Nagykovácsiban alapította meg a RUHA nevű second hand store-t, ahol igazán különleges darabokra bukkanhattok, de ti is adhattok le ruhákat, miután egyeztettetek Lillával. Ha nincs időtök elmenni, nézzétek meg a webshopot, és vadásszatok a trendeken átívelő kincsekre online. Itt a webshop, de van Facebook-oldal és Instagram is.

Swappis – Ruhaforgó

Fritzson-Bajdor Tünde Svédországban találta ki a Swappist, majd miután hazaköltöztek a családjával, itthon folytatta tovább. A ruhák leadása után pontokat kaptok, amelyekkel féláron tudtok vásárolni. Ha szeretnétek többet megtudni a Swappisról, keressétek fel a honlapjukat, csatlakozzatok a közösséghez a Facebookon és az Instagramon.


Ahol ti lehettek az eladók

Gardróbcsere.hu

A Gardróbcsere.hu egy online felület és közösségi tér azoknak, akik szeretnének saját maguk továbbadni a ruháikon. Nemcsak eladni lehet, hanem cserélni és elajándékozni is. A regisztráció ingyenes.

Gardrób Közösségi Vásár

Ha az offline lehetőségeket szeretitek jobban, biztosan hallottatok már a Gardrób Közösségi Vásárról. A szervezők adják az asztalt és a közösséget, ti pedig vihetitek a ruhákat, kiegészítőket, amelyeket szeretnétek eladni. A részleteket a honlapon találjátok, de csatlakozzatok hozzájuk Facebookon és Instagramon is.

LiveRobe

Molnár Nini és Angyal Ivett egy alkalmazást fejlesztettek ki, ahol mindenki túladhat a megunt ruháin – legyen feltörekvő dizájner vagy tudatos ruhavásárló. Csatlakozzatok a Facebook- és az Instagram-közösséghez. Ha pedig tetszik az ötlet, innen tudjátok letölteni az appot – iOs és Android.

Vatera.hu

A Vatera.hu igazi klasszikus, ha second hand és vintage darabok vásárlásáról van szó. Érdemes rákeresni a kívánt alapanyagra, márkára, színre, vagy olyan kulcsszavakra, mint a magyar tervező vagy a designer. Az én Vaterás szerzeményeimet rendszeresen megmutatom a cikkekben – nézd csak!

Az oldalon BVP – Biztonságos Vásárlás Program – működik. Ez a vevővédelmi program minden regisztrált vaterás vásárlásotokat védi. Ha nem kapjátok meg a terméket, vagy minőségi problémátok van vele, visszakérhetitek a pénzeteket. A Vatera ügyfélszolgálata először megpróbálja rendezni az ügyet az eladóval, és közvetít az eladó és a vevő között, de ha ez nem vezet eredményre, és a panaszotok megalapozott, akkor a kárt kifizetik.

Ez azért is nagyon fontos, mert az utóbbi időben több olyan történettel találkoztam, amikor valaki másodkézből vásárolt más platformon, és hibás, nem jó minőségű, javításra szoruló terméket kapott, aminek nem tudta visszakérni az árát. Szerencsére ilyen a Vaterán nem fordulhat elő. Hogyan működik a Vatera piactér? Itt olvashatsz róla egy rövid tájékoztatást. A Zöld Vatera oldalon pedig a termékek mellett hasznos információra is bukkanhatsz.


Adománybolt

Ha érdekel a téma bővebben, olvasd el ezt a korábbi cikket az adományboltokról!

Az összeset nem ismerem, de összegyűjtöttem néhány budapesti adományboltot, ahol érdemes megnézni a ruhákat is:


Facebook-csoportok

Boltkórosok

139 ezernél is több tagot számlál a Boltkórosok – Add el, vedd meg 🙂 by Barbara Toth csoport a Facebookon, amelynek egy ideje offline üzlete is van. A Boltkórosok csapata hisz egy jobb világban és az újrafelhasználásban. Ahogy ők írják: „Környezetbarátabb, mint a fast fashion, hiszen a ruhagyártás sok szén-dioxid kibocsátásával jár; etikusabb, mert nem fiatal kambodzsai kislányokat dolgoztatunk így három műszakban. A klímaváltozás számos emberi tevékenység közös eredménye. Együtt lelassíthatjuk ezt a folyamatot, ha pre-loved termékeket vásárolunk.”

Magyar tervezők eladó termékei

Nem sok tematikus csoportot követek, de ezt az egyet igen. Ha magyar tervezői darabokat kerestek, itt lépjetek be.


Osszátok meg a kedvenc lelőhelyeteket!

A lista természetesen nem lehet teljes, illetve folyamatosan változik. Ha van olyan lelőhely, amit szívesen ajánlotok másoknak is, amivel jó tapasztalatotok van, és ahol szívesen vásároltok másodkézből, adjátok át az információt a saját közösségi oldalaitokon!

Biztassatok másokat is arra, hogy szerezzék be a ruháikat másodkézből!

(Visited 23 383 times, 1 visits today)