2013. április 24-én összeomlott egy nyolcemeletes ruhagyár Banglades fővárosától nem messze. A balesetben 1134 vesztette életét, és több mint 2500-an sérültek meg. A Rana Plaza tragédiája felrázta a világot. Rámutatott arra, hogy nagyon nem működik jól a fast fashion uralta divatipar.

A Fashion Revolution mozgalom Nagy Britanniából indult, mára világméretű nonprofit szervezetként üzemel. Létrehozói úgy gondolták, hogy 1134 emberélet túl sok ahhoz, hogy szó nélkül hagyják. A divatipar etikus és átlátható átalakítására van szükség.

Minden évben április 24-e a Divatforradalom Napja.

Fashion Revolution Hungary

A szervezet magyarországi csapata 2017-ben alakult meg. Vezetője Mányiné dr. Walek Gabriella. A 2017-es csapatban tag volt Szentesi Réka, divatkutató, akivel 2017-ben beszélgettünk a szervezet feladatairól és a fast fashion árnyoldalairól.

A Fashion Revolution hisz abban, hogy az átláthatóság az első lépés az ipar átalakulása érdekében, és ez egy egyszerű kérdéssel indul:

Ki készítette a ruhámat?

Hogyan csatlakozhattok a Fashion Revolution mozgalomhoz?

Sokszor és sokan írtok ezzel kapcsolatban, ami azt jelenti, hogy érdekel benneteket is a fenntartható divat, a divatipar megreformálása. Ez azt jelenti, hogy jól dolgozunk, felkeltjük az érdeklődéseteket.

Ha szeretnétek tenni valamit, olvassátok el ezt a cikket >>>, amiben összefoglaltam a lehetőségek egy részét.

A 2019-es magyar kampány

2019-ben a Fashion Revolution Hungary nevében négy magyar grafikust – Karácsonyi Pankát, Perger Zsófiát, Sebők Orsit és Takács Évát – kértem fel, hogy szabadon alkotva meséljenek a divatipar sötét oldaláról.

A Fashion Revolution Hungary számos esemény mellett ezzel a projekttel is csatlakozik a nemzetközi Fashion Revolution Week eseménysorozathoz, amelyet 2019. április 22. és 28. között rendeznek világszerte. Az összes grafikát ide kattintva nézhetitek meg!

fashion revolution hungary takács éva buborekk
Takács Éva // Buborekk

A 2018-as magyar kampány

2018-ban Mandzák Enikővel, a PIZSI magyar pizsamamárka megálmodójával megkerestünk 60 tervezőt, hogy megmutassák nektek, kik állnak az általuk vezetett márka mögött. 29 tervező vállalta, hogy küld fotót, amiből egy kampányvideót készítettünk.

Az akció után kaptuk a felkérést, hogy csatlakozzunk a szervezethez, ahol tovább folytathatjuk azt a munkát, amivel a divat átláthatóságáért küzdünk.

Változás!

2020-ban viszont már egyikünk sem tagja a Fashion Revolution Hungary alapcsapatának. Magam részéről továbbra is támogatom a szervezet működését, de most már csak kívülről.

A Fashion Revolution Hungary célkitűzéseiről, a csapat tagjairól ide kattintva tudhattok meg többet.

(Visited 3 965 times, 1 visits today)