Egy hete azon gondolkozom, vajon levágassam-e a hajamat, és ajánljam-e fel parókakészítésre. Nem magamtól jutott eszembe: múlt héten Bea Johnson előadásán jártam, ez a gondolat fogott meg a legjobban – megvan az oka.

Ez a francia születésű (szépségű és kisugárzású), de valahol már nagyon amerikai nő nem mesélt többet a zero waste (szemétmentes / nulla hulladék) életmódról, mint amennyit elolvashattok pár alapbejegyzésében a blogján, de valahogy mégis. A jelenlétének ereje nagyon sokat számított.

Engem leginkább a ruházkodás és a szépségápolás érdekelt. Már csak azért is, mert eszméletlenül menőn nézett ki, úgy tűnt, mintha sminkelt is volna, a napszítta hatású tincsei pedig arra engedtek következtetni, hogy talán valamilyen spéci módszerrel festi a haját.

Mint kiderült, erről szó sincs: egyszerűen csak a francia stílus ennyire menő, a sminktermékeit maga készíti, a hajszíne pedig az eredeti. Nyáron szőkébb, télen sötétebb, az évszakok közötti átmenet eredményezi az ombre hatást. Ja, és természetesen a génlottó nyerteseként nem kell festetnie a haját, mivel nem őszül. (Abban pedig biztos vagyok, hogy később megtalálja majd a megoldást a természetes, zero waste hajfestésre is.) Ami a szőrtelenítést illeti: megoldotta végleges szőrtelenítéssel.

Azért, mert valaki a hulladékmentes életmódot választja, nem megy vissza a barlangba vagy mászik vissza a fára, hanem igent mond a 21. század vívmányaira.

Az előadáson esett szó arról is, hogy Bea Johnson általában vállig érő hajat vágat, amit hagy nőni akkorára, hogy el tudja adományozni. A hajából azután paróka készül, amelyet az arra rászorulók – rákos betegek, egyéb okok miatt kopaszsággal küzdők – viselnek.

Mielőtt – szó szerint – belevágnék a dologba, azért alaposan utánajárok, kik várnak épp adományokat, mennyi a minimum hossz, és lehet-e benne valamennyi ősz hajszál. (Jah, taposom a 35. évemet, durva…) A hajam megnő újra, én pedig biztosan segítek, ez nem okozna akkora sokkot, mint például a sminkmentes élet vagy a minimalista gardrób.

Nem, nem kampányolok ellene, egyszerűen erre még nem vagyok felkészülve, de Bea Johnson posztjait és fotóit nézegetve hajlok arra, hogy újra átválogassam a ruháimat. Elképesztően inspiráló ez a nő!

De 15 darab összvissz?! Ez képtelenség!

Oké, hogy nem vásárolok ruhákat, de a ruhatáram nagy részét szeretem. És igen, egy-egy darab évente egyszer-kétszer kerül elő, de nagyon hiányozna, ha nem lenne annál az egy-két alkalomnál.

Bea Johnson hogyan csinálja?

Először is tisztában van

  • a stílusával,
  • az életmódjával,
  • a testalkatával,
  • a színtípusával,
  • és tudja, milyen „hibákat” követett el a múltban a ruhavásárlásai során.

Ez mondjuk az alap, enélkül bele sem szabad vágni a minimalista gardróbba. Egy stylistismerősömmel beszélgetve jutottunk arra, hogy nagyjából az a színtípus tudja a legkönnyebben megugrani a kapszulagardróbot, amelynek jól áll a fekete, a fehér, a szürke és a bézs. Emellett nem szívesen visel mintákat és az alakja olyan, mint egy modellé vagy klasszikus homokóra. Hát, ez nem én vagyok.

Miből áll a gardróbja?

A kapszulagardrób nem feltétlenül azt jelenti, hogy addig ugyanazok a ruhák maradnak, amíg le nem foszlanak rólunk. Bizonyos darabok viszonylag sokáig benne vannak, bizonyos darabok sűrűbben cserélődnek, de általában van egy összeállított ruhatár nyárra és van egy télre.

Bea Johnson 2016-os ruhatára a következőkből állt:

(Nem, nem tekinti mindegyiket ruhadarabnak!)

8 top
1 bikini
1 jóganadrág
1 pizsama
1 melltartó
7 bugyi
5 alsó (farmer, szoknya, sort)
2 ruha
3 kabát
7 kiegészítő (1 kalap, 1 napszemüveg, 1 sál, 1 táska, 1 pár kesztyű, 1 öv, 1 ékszer)
6 pár cipő

bea johnson ruhatár 2016

Hol vásárol?

Csak és kizárólag másodkézből szerzi be a ruháit. Az Instagram-oldalára egyébként mindig posztolja, ha valamilyen új szerzemény kerül a ruhatárába. Érdemes csekkolni a blogján a Fashion Friday posztokat is.

Nemcsak second-hand boltokban vásárol, hanem keresi a használt ruhát az eBay-en is. Ha valami nem passzol hozzá száz százalékosan, akkor szívesen átalakítja.

A neki már nem kellő darabokat eladományozza. Arról nem találtam posztot, hogy a szétnyűtt, hordhatatlan ruhákkal mit kezd.

Hányszor mos egy héten?

Egyszer. Azt mondja, a kis gardrób ugyanannyi mosással jár, de sokkal több kreativitást és izgalmat rejt, mint a lehetetlen sok ruha. Valahol ez igaz 🙂

Csak inspiráció, de annak nagyon jó

Amit biztosan tudok: Bea Johnson (vagy bárki, aki minimlista gardróbról ír, posztol, fotózik) mindig csak inspirációnak szánja a posztjait. Bea az előadásán többször ki is hangsúlyozta, hogy nem téríteni jött Budapestre, és nem ezért járja a világot.

Mindenki más, mindenkinek mások a megoldásai, csak a cél legyen ugyanaz: kevesebb szemét, kevesebb vásárlás. Nektek – ahogy nekem is – a személyes stílusotokra, életmódotokra, színeitekre, testalkatotokra kell szabni a ruhatáratokat.

Ha valaki rendszeresen mozog, és szüksége van futócipőre és futónadrágra, akkor azt hozzá kell tervezni a gardróbhoz, mert egyszerűen kell, és pont.

És egy párducszoknya 8 élete Bea Johnsonnál <3

És így viseljetek egy fekete ruhát 22 különböző módon!

(Visited 2 454 times, 1 visits today)