Tizenévesen lettem szemüveges. Lassan huszonöt év alatt elég sok szemüvegkeretet fogyasztottam, a többségük egy fiókban fekve várja, hogy valami történjen vele. Na, de mi? Hova kerüljön a régi szemüvegkeret? Erre a kérdésre találjátok a választ ebben a cikkben.

Szemüvegesként szinte természetesenek veszem, hogy van szemüvegem, hogy jobban lássak. Az is természetes számomra, hogy kétévente elmegyek látásvizsgálatra. Sőt, ma már nemcsak egy, hanem több szemüvegkeretem is van, mert az egyik legfontosabb kiegészítőnek tartom, szeretem, ha többféle közül választhatok reggelente. Nemcsak ez utóbbi luxus, hanem az is, hogy egyáltalán van jó szemüvegem. Sokak még ezt sem engedhetik meg maguknak.

Pedig legalább egy jó szemüveg mindenkinek járna, akinek szüksége van rá.

Ha a régi szemüveget továbbadjátok, az nemcsak környezettudatos, hanem humanitárius cselekedet is. Egy olyan tárggyal, amit ti már nem tudtok használni, segíteni tudtok máson.

Kik gyűjtik a régi szemüvegkeretet?

Összegyűjtöttem néhány olyan alapítványt és intézetet, amelyek gyűjtik a régi szemüvegkereteket. A legtöbb helyre nemcsak személyesen vihetitek el az adományt, hanem el is postázhatjátok.

Magyar Optikus Ipartestület

A Magyar Optikus Ipartestület alapítványa, a Látásért Alapítvány többféle adományt is gyűjt. Ezek közül emeltem ki azokat, amelyek egy szemüveges háztartásban is előfordulhatnak úgy, mint szemüvegkeret, szemüveglencse, szemüveg kiegészítők, például szemüvegtok, szemüvegtörlő, illetve kontaktlencse kiegészítő.

A felajánlott adományokat a MOI Irodájába küldhetitek, amelynek címe: 1054 Budapest, Podmaniczky Frigyes tér 4. II. emelet 5.

Igazgyöngy Alapitvány

Az Igazgyöngy Alapítvány felnőtt és gyerek szemüvegkereteket is szinte folyamatosan fogad, nagy szükség is van rá – írják a honlapjukon. Részletekért kattintsatok ide: Tárgyi adomány felajánlás az Igazgyöngy Alapítvány javára

Budai Szemészeti Központ

A Budai Szemészeti Központ használt szemüveg gyűjtőpontként működik. Személyesen is leadhatjátok a szemüvegkeretet vagy postázhatjátok is. A szemüveg lehet:

  • felnőtt vagy gyermek méretű,
  • “+” vagy ”-” dioptriás
  • szemüveg, napszemüveg.

Az adományokat a Baptista Szeretetszolgálat részére és a Dr. Szalai László szemészorvos által vezetett Hajnalfény Egyesülethez küldik, akik a eljuttatják az adományokat a rászorulókhoz.

Sasszemklinika

Kongóban az emberek több mint egyharmada szemüvegre szorul, rengetegen élnek látássérültként. Többségük nem jut szemüveghez, ami mindennapi megélhetésüket veszélyezteti.

A Sasszemklinika folyamatosan gyűjt a kongói rászorulóknak. A régi szemüveget személyesen vagy postai úton juttasd el az alábbi címre: Sasszemklinika – 1032 Budapest, Bécsi út 183.

A szemüvegek dr. Hardi Richárd szerzetes-szemészorvos közreműködésével jutnak el a Kongói Demokratikus Köztársaságba, ahol a magyar orvos több mint 25 éve gyógyít.

(Visited 4 287 times, 1 visits today)